İnsan, yapısı gereği içinde sürekli merak ve keşfetme arzuları taşır. Bu keşfetme arzusunun karşılığı ise çoğu zaman doğada gizlidir. Doğayı tanımak, anlamak ve doğanın bir parçası gibi hissetmek insanın temel arzularındandır. Gündüz yürüyüşlerinde sesleri ve renkleriyle büyüleyen doğa, geceleri de keşfedilmeyi bekleyen birçok sır barındırır. Geceleri baş başa kaldığınızda ise size bu sırlarını cömertçe sunacaktır. Bu nedenle gece yürüyüşü, doğayı keşfetmenin en gizemli ve keyifli yollarından biridir. Sayısız faydası, yaşayacağınız unutulmaz tecrübeler ve sadece bu zamanlarda öğreneceğiniz pek çok bilgi sebebiyle doğada gece yürüyüşünü muhakkak deneyimlemelisiniz.

Gece Doğada Yürümenin Faydaları

Gece Doğada Yürümenin Faydaları

Doğa yürüyüşünün fiziksel, zihinsel ve manevi olarak insan sağlığına pek çok olumlu etkisi vardır. Özellikle gece yürüyüşleri zorlayıcı ve sık yapılmayan bir aktivite olduğundan insana yepyeni bir tecrübe kazandırır. Doğada karşılaştığınız ve günlük hayatta varolmayan zorlukları aşabilmek, hem mental hem de fiziksel anlamda kişiye güç kazandırır. Doğada yapacağınız gece yürüyüşünün faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bu süre zarfında oldukça zorlu şartlara hazır olmanız gerekir. Yürüyüş yapacağınız alanda aşmanız gereken engeller, bitki kökleri ve hayvanlar bulunabilir. Kayalık bir arazide ya da denizde yürümeniz gerekebilir. Bu da fiziki efor gerektirdiğinden kaslarınızın normalde olduğundan çok daha fazla çalışmasını, sık çalıştırmadığınız kaslarınızın harekete geçmesini sağlayacaktır.
  • Günlük hayatta başa çıkmaya çalıştığımız stres, yorgunluk, kötü hava gibi etkenler bağışıklık sistemimizi olumsuz etkiler. Doğada gece yürüyüşü yapmak bağışıklığınızı da kuvvetlendirecektir. Gecenin sakinliğinde temiz hava eşliğinde yapacağınız yürüyüş bedeninizin temizlenmesine, güçlenmesine ve stresten arınmasına yardımcı olur.
  • Doğa yürüyüşü yaparken sürekli hareket hâlinde olmanız, kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Gece yapılan doğa yürüyüşü normalde uyuduğunuz saatlerde ve zorlu şartlarda yapıldığından bolca enerji harcar, kalori yakarsınız. Böylece vücudunuz sıkılaşır ve sağlıklı kiloda kalmanıza yardımcı olur.
  • İnsan, yapısı gereği doğayla bağ kurmak ihtiyacı duyar. Siz de doğada vakit geçirdiğiniz zamanlarda daha mutlu ve huzurlu olduğunuzu hissetmişsinizdir. Geceleri yürüyüş yaparken hem doğayı gözlemleme hem kendi içinize yönelme imkânı bulursunuz. Prensip gereği sessiz yapılan doğa yürüyüşlerinde insan doğa ile benzerliklerini keşfeder, düşünceleriyle baş başa kalır ve ilerlerken bir nevi meditasyon deneyimi yaşar.
  • Stres, kent yaşamında insanın karşılaştığı en büyük problemlerindendir. Zihinsel ve bedensel pek çok soruna sebebiyet vermektedir. Doğada gece yürüyüşü yapmak, sizi kısa süre de olsa yoğun ve stresli hayatınızın dışına taşır. Zihnen daha sakin kalabilirsiniz, ruhunuzun arındığını ve rahatladığınızı hissedersiniz.

Doğada Gece Yürüyüşü ile Yeni Bir Keyif Deneyimi

Gece yürüyüşü, doğa yürüyüşü deneyimine bambaşka bir perspektiften bakmanızı sağlar. Gündüz göremeyeceğiniz manzaralara ya da deneyimlere bu zamanlarda rastlayabilirsiniz. Hem keyifli hem öğretici bir gecenin ardından buna cesaret ettiğiniz için kendinize teşekkür edeceksiniz.

Yıldızları ve Gökyüzünü İzlemek

Yıldızları ve Gökyüzünü İzlemek

Geceleri şehirde yıldızları izlemek için gökyüzüne baktığınızda birkaç yıldızı ancak görebilirsiniz. Oysa gece yürüyüşünüzde başınızı yavaşça yukarı kaldırmanız sayısız yıldızla süslenmiş gökyüzünü seyretmeniz için yeterlidir. Doğa ve gökyüzü her gece başka bir manzara sunmaktadır. Samanyolu, kutup yıldızı ve takım yıldızlarını inceleyebilirsiniz. Sadece gökyüzü manzarası için bile doğada gece yürüyüşü yapmayı düşünebilirsiniz.

Gece Manzaraları ile Doğanın Yeni Yüzünü Keşfetmek

Çoğumuz gündüzleri doğada vakit geçirme imkânı bulmuşuzdur. Piknik, orman yürüyüşü ya da deniz kenarına bir gezi yaptığımızda çeşitli manzaralarla karşılaşırız. Doğa, bize geceleri hepsinden farklı manzaralar sunar. Alışık olduğumuzun aksine geceleri keşfedilecek sayısız canlı uyanır. Çiçekler uykuya dalarken denizin ve rüzgârın sesleri daha net duyulur. Gece yürüyüşüyle doğayı ay ışığı altındaki hâliyle yeniden tanımak unutulmaz bir deneyim sunar.

Doğal Yaşamı ve Hayvanları Yeniden Deneyimlemek

Doğal yaşam bizim rutinimizden farklı işler. Hayvanlar ve böceklerin büyük bir kısmı geceleri aktif olmakta, beslenmekte ve avlanmaktadır. Bu sebeple gece yürüyüşü bize gündüzleri göremeyeceğimiz pek çok canlıyı da yakından gözlemleyebilme ve doğanın geceleri devam eden döngüsünü deneyimleme imkânı sunar.

Gece Yürüyüşü İçin İpuçları

Gece Yürüyüşü İçin İpuçları

Gece yürüyüşü, doğa yürüyüşü pratiğinden bir hayli farklıdır. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları bulunur. İlk defa bu etkinliği yapacaksanız yürüyüşünüzü daha önce deneyimlenmiş rotalarda yapmalı ve vereceğimiz ipuçlarına dikkat etmelisiniz.

  • Çantanızın uygun ekipmanları içerdiğinden emin olun ve yürüyüş esnasında ihtiyacınız olacak materyalleri araştırın. Yiyecek, su ve ışık gibi temel ihtiyaçlarınızı çantanıza düzenli bir şekilde yerleştirin.
  • Geceleri doğal alanlarda hava sıcaklığı hızla düşer. Bu sebeple gece yürüyüşü için doğru giysi seçimlerinde bulunmalısınız. Gerektiğinde giyip gerektiğinde çıkarabileceğiniz katmanlı ve dayanıklı kıyafetler tercih etmelisiniz.
  • Acil durumlarda telefonlarınız çekmeyebilir veya bir aksilik sonucu şarjınız bitebilir. Bu sebeple muhakkak acil durumlar için yanınızda telsiz bulundurmalısınız.
  • Doğada gece yürüyüşünde aydınlatma en önemli unsurdur. Dolunay ışığından faydalanmayı ihmal etmeyin. Bununla birlikte yanınızda kesinlikle bir kafa lambası ve kırmızı ışık özellikli bir el feneri bulundurmalısınız.
  • İlk defa gece doğa yürüyüşü yapacaksanız muhakkak bir rehber önderliğinde grup yürüyüşlerini tercih edin. Yürüdüğünüz rotayı bilen ve sizi yönlendirecek bir grup yürüyüşten keyif almanızı sağlar.
  • Yürüyüş yapmak istediğiniz parkura karar verirken araştırma yapın ve size en uygun parkuru tercih edin. Örneğin orman yaban hayatı gözlemi için idealken, kayalık araziler gökyüzü gözlemi için idealdir. Bunun yanında parkurun zorluk derecesini de göz önünde bulundurmanızı öneririz.

İpuçlarına gerekli özeni gösterdiğiniz ve hazırlıklı olduğunuz sürece gece yürüyüşlerini de gündüz yürüyüşleri kadar konforludur. İlk defa deneyimleyecekseniz hazırlığınızı yapın, bir gruba dahil olun ve keyfini çıkarın.

Doğada Gece Yürüyüşü İçin İdeal Yerler

Doğada Gece Yürüyüşü İçin İdeal Yerler

Doğada gece yürüyüşü yapmak istiyorsanız bu yürüyüşü yapabileceğiniz pek çok farklı rota bulunur. Fakat etkinliğinizin güvenli, keyifli ve verimli geçmesi için genellikle daha önceden tercih edilen rotaları izlemenizi tavsiye ederiz.

Ormanlar

Doğa yürüyüşlerinin ve gece yürüyüşlerinin vazgeçilmez rotası ormanlardır. Bitki örtüsünün çeşitliliği, sayısız hayvan ve canlıya ev sahipliği yapması sebebiyle ormanlar yürüyüşünüz boyunca size tarifsiz bir gözlem imkânı sunmaktadır. Longosphere’in trekking turları ile bu eşsiz deneyimi büyüleyici Longoz Ormanları’nda yaşayabilirsiniz.

Sahiller

Ay ışığı denizin üzerine düşen yansımalarıyla görsel bir şölene dönüşürken sahilde gece yürüyüşü yapmayı hiç düşündünüz mü? Doğada gece yürüyüşü denildiğinde akla ilk gelenlerden olmasa da sahiller de bunun için mükemmel parkurlardır. Kumsal ya da taş sahillerde, bazen denizin sığ kısımlarından, bazen de karadan yürüyerek asla unutamayacağınız keyifli bir gece geçirebilirsiniz.

Dağlar

Dağlar çok sık uğradığımız yerler olmasa da yürüyüş sporcularının uğrak rotalarıdır. Dağcılığın yanında trekking ve kaya tırmanıcılığı aktiviteleri de yürüyüş rotalarında yer alır. Dağlar geceleri vahşi hayatı gözlemleyebilmek için en güzel yerlerdendir. Deniz seviyesinden yükseldikçe yepyeni doğal güzellik ve iklim koşullarını deneyimleme imkânınız olur. Yine yalnızca buralarda yetişen endemik bitki türlerini ve doğal kaynakları çıplak gözle seyredebilirsiniz.

Glamping ve Çadır Alanları

Doğada gece yürüyüşü yaparken kimi zaman mola vererek konaklamanız gerekebilir. Doğada konaklamanın en basit yolu ise çadır kamp yapmaktır. Merak etmeyin, daha önce çadır kurma veya kamp tecrübeniz yoksa sizin için hazırlanmış güvenli çadır alanları bulunur. Glamping ise doğada konaklamanın alternatif ve daha konforlu hâlidir. Longosphere’de sizler için özenle düşünülerek tasarlanmış farklı konseptlerdeki çadırlar, konforunuzdan ödün vermeden doğada konaklama deneyimi sunmaktadır. İğneada Longoz Ormanları’nın büyüleyici manzaralarına eşlik ederken yaşayacağınız unutulmaz anlar sizleri bekliyor.

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/surdurulebilir-turizm-nedir-ve-neden-onemlidir/ linkinden ulaşabilirsiniz.