Marmara Bölgesi; doğal ve tarihî zenginlikleri, ılıman iklimi ve metropol şehirleri içinde barındırması sayesinde hemen herkes tarafından merak edilir. Türkiye’nin en yüksek nüfusuna sahip olması ile bu bölge, pek çok kişinin ilgisini çeken ve seyahat planlarını gerçekleştirmek istediği bir alan olmayı başarır. Marmara Bölgesi, her mevsime göre gezilecek doğal yerler listenize ekleyebileceğiniz birçok seçeneğe sahiptir. Tarihî yapılar, antik kentler, müzeler ve beşeri güzellikleri bünyesinde barındırmaktadır.

Marmara Bölgesi ve Doğal Zenginliği

Marmara Bölgesi şehirleri; Avrupa kıtasında Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli olarak sayılabilir. Asya kıtasında ise Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Yalova, Balıkesir ve Bursa yer alır. İki kıtada birden toprakları bulunan ve tarih boyunca jeopolitik konumları sayesinde ön plana çıkmış şehirler olan İstanbul ve Çanakkale de Marmara Bölgesinin sınırları arasındadır. Göl, deniz, mağara, dağ gibi birçok doğal güzelliği içinde barındıran ve doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin tercihi Marmara Bölgesi’nin çok değerli doğal alanları bulunmaktadır.

Marmara Bölgesi; içinde pek çok hayvan türünün yaşadığı geniş tabiatlı ormanları, korunacak yerler listesine alınmış çeşitli koy ve sahilleri sayesinde herkes tarafından ziyaret edilmek istenir. Bölge, kış tatili yapmak isteyenlerin de bu arzusunu gezilecek doğal yerler listesinde başı çeken dağları ile karşılamayı başarır. Çevre olarak korumamız ve yok olup gitmesini engellememiz gereken değerli bir alandır. Marmara Bölgesi’nde mutlaka görülmesi gereken başlıca yerler için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Longoz Ormanları 

Longoz Ormanı, ‘subasar’ olarak da tanımlanan bir çeşit orman ekosistemi anlamına gelmektedir. Longoz Ormanları, ilkbahar ve kış dönemlerinde su altında kalır. Denize doğru akan derelerin taşıdığı kum öbeklerinin birikmesiyle orman kıyısında set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu kumların biriktiği yerde oluşan bir doğal ekosistem çeşididir.

Çok nadir rastlanan bir doğal güzellik olan Longoz Ormanlarının devamı için bol su alan bir bölgede olması gerekmektedir. Son yıllarda gittikçe artan iklim krizi, birçok canlı türünün hayatını tehdit ettiği gibi Longoz ormanlarının varlığını da riskli bir duruma sokmaktadır.

Longoz Ormanları, Türkiye’de İğneada (Kırklareli), Acarlar (Sakarya) ve Sarıkum’da (Sinop) bulunmaktadır. Farklı bir doğal güzellikte olması ve görülmeye değer yapısı sayesinde her yıl birçok kampçı, gezgin ve turisti kendine çeker. Yaz ve sonbahar mevsimlerinde ise bölgede bulunan suyun çekilmesiyle birlikte görsel bir şölen sunulur.

Longoz Ormanlarının doğal ekosistemi içerisinde bulunan bitki ve hayvan türleri arasında dişbudak ve kızılağaç gibi ağaç türleri yer alır. Bunun yanı sıra göl soğanı, su menekşesi gibi bitkiler ve kara leylek, balıkçıl gibi kuşlar da bulunur. Birçok canlıya ev sahipliği yapan ve nadir bulunan bir çevreye sahip olan Longoz Ormanları, gezilecek doğal yerler listesinde ilk sıralardadır.

Longoz Ormanları 

Uludağ (Bursa)

Bursa’da yer alan Uludağ, kış tatilleri ve seyahat planlarının popüler yerlerinden biridir. Ülkemizin gözde kayak merkezi olduğu gibi sadece bölgesel değil, dünya çapında da pek çok kayakçıyı kendine çekmektedir. Kayak yapma, kızak sürme, açık ya da kapalı teleferiğe binme, kış tabiatında yaşayan canlıları gözlemleme gibi pek çok aktivite sunar. Uludağ’da ister günübirlik ister konaklamalı bir kış tatili geçirebilirsiniz.

Uludağ Milli Parkı, özellikle kayak festivalleri için çevredeki otellerde konaklamaya gelen sportmenler ya da hobi amaçlı kayak yapmayı sürdüren birçok kişi tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Türkiye’de görülmesi gereken doğal güzellikler arasında yer alan bu park, son derece popülerdir.

Uludağ (Bursa)

Uluabat Gölü (Bursa)

Bursa’da yer alan doğal güzelliklerden biri olan Ulubat Gölü, dünya çapında otuz sekiz üyesi bulunan “Yaşayan Göller Projesi”ne dâhildir ve koruma altındadır. Nadir bulunan ve gözlemlenmesi zor olan birçok kuş türünün barınağı hâline gelmiştir ve değerli arkeolojik kalıntıları da bünyesinde bulundurmaktadır. Dolayısıyla kuş gözlemi yapmak ya da tarihî bir alanda vakit geçirmek isterseniz bu bölgeyi gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Uluabat Gölü (Bursa)

Kaz Dağları (Çanakkale – Balıkesir)

Kaz dağları, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alır. Büyük bir kısmı Çanakkale’de bulunan Biga Yarımadası’na uzanmaktadır. Kaz Dağları; batıda Dede Dağı, ortada esas Kaz Dağı ve üç tepesi, doğuda Eybek Dağı, kuzey doğuda ise Gürgen Dağı ve Kocakatran Dağı’ndan oluşmaktadır.

Yemyeşil bir bitki örtüsüyle kaplı Kaz Dağları; doğa yürüyüşü, dağ tırmanışı, atv safari turları, kaya tırmanışı veya kamp yapmak isteyen birçok kişi tarafından ziyaret edilir. Çeşitli endemik bitki türlerine sahip olmasının yanı sıra binlerce hayvanın da evi olan Kaz Dağları, Marmara Bölgesi’nin gezilecek doğal yerleri arasında değerli bir yere sahiptir.

Kaz Dağları (Çanakkale – Balıkesir)

Sapanca Gölü (Sakarya)

Sapanca gölü, Sakarya’da bulunan ve günübirlik doğa ziyaretleri yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği ilk yerler arasında yer alan bir tatlı su gölüdür. Çevresinde bulunan butik işletmelerde birkaç gün sevdiklerinizle vakit geçirebilir, gölün etrafında doğa yürüyüşleri yapabilir ve şehir yaşamından uzaklaşıp temiz havayla iç içe zaman geçirebilirsiniz.

Sapanca Gölü (Sakarya)

 

Kemikli Burnu, Saros Körfezi (Edirne)

Saros körfezi; berrak suyu, tertemiz sahilleri ve doğanın kucağında bulunan konumuyla Avrupa kıtasında yaşayan birçok kişiyi kendine çeken doğal bir alandır. Saros körfezinin güney ucunda bulunan Kemikli Burnu, dalgaların oyup şekil verdiği ve görsel bir şölen hâline getirdiği kaya kümelerinden oluşmaktadır.

Değerli bir jeolojik miras olarak kabul edilen Kemikli Burnu, körfeze doğru gidilen yolda müthiş bir manzara sunmaktadır. Dolayısıyla farklı doğal şekillenmeler görmek isteyen kişiler tarafından ziyaret edilebilir.

Kemikli Burnu, Saros Körfezi (Edirne)

Şile (İstanbul)

İstanbul’un karmaşasından kaçmak isteyen kişilerin popüler noktalarından olan Şile, mavi bayraklı sahilleri ve doğal güzellikleri ile gezilecek doğal yerler listelerinde gözde seçenekler arasında bulunur. Tertemiz sahillere sahip Ayazma Plajı, Ağva Plajı ve Uzunkum Plajı gibi yerlerin yanı sıra Şile’de el değmemiş ve görülmeyi bekleyen birçok doğal harika da bulunmaktadır.

Günübirlik bir kaçamak için gidildiğinde bile Saklıgöl, Hacıllı Şelalesi gibi alanlarda vakit geçirebilir, Gürlek Mağarası ve Değirmençayırı Şelalesi gibi doğal güzellikleri ziyaret edebilirsiniz.

Şile (İstanbul)

Manyas Gölü (Balıkesir)

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde yer alan Manyas Gölü, Türkiye’nin kuş cenneti olarak geçmektedir. Manyas Kuş Cenneti, özellikle kuş gözlemcileri açısından muhteşem bir lokasyondur. İçinde 200’den fazla kuşa ev sahipliği yapan bu doğal alanda birçok kuş gözlem kulesi bulunmakta ve gölde daha iyi vakit geçirebilmek için tekne kiralanabilmektedir.

Manyas Gölü (Balıkesir)

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/bungalov-ne-demek/ linkinden ulaşabilirsiniz.