Bungalov, tek katlı veya eğimli bir çatıya yerleştirilmiş ikinci bir kata sahip, geniş verandalarla çevrili küçük bir ev veya kır evi anlamına gelir.

Ahşaptan inşa edilen bu küçük evler, şehrin karmaşası ve gürültüsünden uzaklaşıp doğanın içinde yaşamak isteyen kişilerin tercihleri arasında yer alır. Bungalovlara artan talep, bungalov ne demek gibi soruların merak edilmesine sebep olur.

Genellikle ormanlık ya da geniş ve yeşil alanlara inşa edilen küçük bungalovlar, aynı zamanda tatil beldeleri, göl kenarı ve deniz kenarı gibi kıyı kesimlerde de kendine yer bulur. Evin nerede bulunacağı tercihi tamamen sahibine bırakılır.

Ufak yaşam alanları olması sebebiyle, son yıllarda popülerleşen minimalizm akımının da önemli unsurları arasında yer alır.

Bungalovla ilgili sorular gün geçtikçe daha çok merak edilir oldu. İşte bungalov ne demek ve ne işe yarar gibi soruların yanıtını arayanlar için bungalov ev rehberi.

Bungalovların Tarihi

Bungalov, köken olarak Hintçeden türeyip ilerleyen zamanlarda diğer dillere geçti. Küçük, tek katlı ya da bir buçuk katlı ev anlamlarına geliyor.

Bungalov evler, karşımıza ilk olarak 19. yüzyılda Hindistan’da İngilizler tarafından inşa edilmeleriyle çıkmıştır.

Hindistan; gezginler, turistler, meditasyon ve yoga alanlarına ilgili kişiler tarafından cazip bir nokta olması nedeniyle 19. yüzyılda çok fazla ziyaretçi almaya başladı.

Doğanın iç kısımlarında konaklamak isteyen bu kişilerin ihtiyaçlarına bir yanıt olarak inşa edilen bungalov evler, Hindistan’ın yüksek sıcaklıklara ulaşabilen iklimine karşı dayanıklı hâle getirilerek sarkıt ve saçaklarla çevrelenmiştir.

Günümüzde bungalovların yapımında kullanılan en yaygın malzeme olan ahşap, bungalov ne demek sorusunun akla getirdiği ilk malzemelerdendir. Yere yakın şekilde inşa edilen bungalov evlerin kimi yerlerde hâlâ sarkıt ve saçaklar kullanılarak inşa edildiğini söylemek mümkün. Ancak günümüzde çok daha modern, yaygın ve sürdürülebilir malzemelere yönelim gittikçe artıyor.

Bungalovların Tarihi

Bungalov Türleri

Popüleritesi arttıkça, bungalov evlerin de farklı alt türleri ortaya çıkmaya başladı. Kullanım amaçlarına göre çeşitlilik gösteren bungalovlar arasında;

  1. Ahşap bungalov ev,
  2. Ahşap çocuk bungalov evi,
  3. Hobbit ev,
  4. Glamping ev,
  5. Bungalov otel,
  6. Hobi bahçelerine ev sahipliği yapan bungalov evleri gibi alternatif seçenekler yer alır.

Aynı zamanda bu evler yuvarlak veya düz çatılı, tek katlı ya da eğimli bir çatı katına sahip olacak şekilde dizayn edilebilir. Dış cephede kullanılacak boya çeşidi, çatı türü ve şekilleri, iç dizaynın nasıl bir düzene sahip olacağı, bahçe gibi alanlara sahip olup olmayacağı gibi durumlar tamamen kişilerin kendi tercihlerine göre şekillenir.

Bungalov Türleri

 

Bungalov Evlerin Özellikleri

Bungalov ne demek sorusundan sonra en çok merak edilen diğer bir soru, zaman geçtikçe daha da ön plana çıkan bir konut tipi olan bungalov evlerin ne gibi özelliklere sahip olduğudur. Beton oteller ya da daha geniş yapılarda konaklamak istemeyen turistler veya doğanın içinde, çevre dostu bir yaşam sürmek isteyen kişiler açısından ilgi çekici bir seçenek hâline gelen bungalov evlerin kendine has birçok özelliği bulunur.

  • Tek katlı olabildikleri gibi, çatı katı inşa edilmesiyle birlikte bir buçuk katlı konutlar hâline de gelebilirler.
  • Bungalov evler, çok katlı yapılara göre daha geniş bir zemine oturur ve yere yakın olur.
  • Geniş bir oturma alanına ve genelde tek bir küçük odaya sahiplerdir.
  • Balkon ya da veranda hemen hemen tüm bungalov türlerinde bulunur.
  • Maliyeti, diğer konutlara göre oldukça düşüktür.

Bungalov Evlerin Avantajları ve Dezavantajları

Bungalov Evlerin Avantajları ve Dezavantajları

Bahçe, düz bir arsa ya da kiralık bir arazide kendilerine küçük bir konut kurarak doğayla iç içe bir yaşam sürdürme fikri birçok kişiye çekici gelir. Artan popülaritesiyle birlikte daha çok araştırılmaya başlanan ve bungalov ne demek ve avantajları nelerdir gibi soruları akıllara getiren bungalovların birçok avantajı olduğu gibi bazı dezavantajları da mevcuttur.

Bungalov evlerin başlıca avantajları arasında;

  • Ahşap olmaları nedeniyle uzun ömürlü olmaları,
  • Ahşabın süneklilik özelliği sayesinde depreme karşı dayanıklılık seviyesinin beton yapılara kıyasla daha yüksek olması,
  • İnsan sağlığına ve doğaya zarar vermeyen temel malzemelerden inşa edilmiş olması,
  • Bakım ve tamir açısından diğer konut tiplerine kıyasla daha az maliyet gerektirmesi,
  • Doğayla uyum içerisinde bir yaşam sürdürme fikrini gerçeğe çevirmesi,
  • Yüksek ısı yalıtımı özelliği,
  • Kurulum sürelerinin betonarme yapılara kıyasla çok daha kısa sürede gerçekleşmesi,
  • Taşınabilen türleri olması ve böylelikle seyahat ederek yaşamak isteyen bireyler için çok iyi bir fırsat haline gelmesi,
  • Minimalizm odaklı yaşam biçimini yaygınlaştırmaya aracı olması gibi başlıca avantajlar sıralanabilir.

Bungalov ne demek ve bungalov evlerde nasıl yaşanır soruları neticesinde akla gelen bazı dezavantajlar ise;

  • Malzeme olarak ahşap kullanıldığı zaman maliyet miktarının yükselmesi,
  • Tahta kuruları, böcekler ve termitler gibi sorunlarla karşılaşma ihtimali,
  • Düzenli bakım gerektirmesi,
  • Yangın tehlikesinin büyük bir risk olması,
  • Olumsuz hava koşulları nedeniyle gerçekleşebilecek yapı hasarları, akla gelen dezavantajlar içinde yer almaktadır.

Bungalov Evler Nerelerde Bulunur?

 

Bungalov Evler Nerelerde Bulunur?

Metropol yaşamının yoruculuğu ve karmaşasından uzaklaşmak isteyen herkes, soluğu doğayla iç içe olan bir ortamda almaktadır. Gittikçe artan sanayileşme ve kentleşme, insanların şehir içinde beden ve zihinlerini dinlendirebileceği alanları kısıtlı hâle getirir. Bu nedenle gerek turistler, gerekse barınma amaçlı konut sahibi olmak isteyen kimseler tarafından araştırılan bungalov evler, çoğunlukla orman, deniz kenarı ya da geniş yeşil arazilere inşa edilir.

Zengin tabiat ve yeşilliğe sahip Karadeniz ormanlarının içinde, Trakya bölgesi Longoz Ormanları iç kısımlarında ve Ege, Akdeniz kıyılarındaki turistik lokasyonlarda her geçen seneyle birlikte sayısı artan bungalov evlerine ek olarak orman içinde bulunan çeşitli tesisler de bungalov otel konaklama seçenekleri sunmaya başladı.

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/dogada-olmayi-sevenler-icin-dogum-gunu-partisi-fikirleri/ linkinden ulaşabilirsiniz.