Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı eşsiz güzellikteki İğneada, Trakya’nın Karadeniz kıyısında 22 km’lik sahile sahip olan harika yerlerindendir. Osmanlı’nın bölgeyi fethi sırasında üstün başarı gösteren İne Bey dolayısıyla ismi ilk olarak İneada olarak bilinmiş ve zamanla İğneada olmuştur. İğneada’da yapılacak aktiviteler oldukça fazladır. Bundan dolayı çokça ziyaret alan bir bölgeye dönüşmüştür. Sizler için bu yazımızda; İğneada’da ne yenir, gece hayatı, konaklama seçenekleri, kamp ve rafting aktiviteleri gibi konuları ele aldık.

İğneada Nerede ve Nasıl Gidilir? 

İğneada'da Yapılacak Aktiviteler

İğneada Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlıdır. Dünyada çok nadir görülen Longoz Ormanları’na sahiptir, dolayısıyla tertemiz havası ve yapılacak aktiviteleri ile gidilebilecek en güzel yerlerdendir. Bulgaristan’a komşudur, hatta Beğendik Köyü Plajı’ndan Bulgaristan’a yürüme mesafesindedir.

Denize girilen ütopik kumsalları, orman yürüyüşleri, aktiviteleri ile doğanın muhteşem güzelliğinde daima cazibe merkezi olmaktadır. İğneada’ya düzenlenen çeşitli turlarla ulaşmak mümkün.

İstanbul için 3 saatlik bir mesafede olan İğneada’ya, İstanbul dışından gelecek olanlar havalimanından araç kiralayıp gidebilir. İğneada’da kamp vs. gibi çeşitli aktiviteler yapacak olanların kendi aracıyla gelmesi, rahatlık ve konfor açısından daha iyi olacaktır. Yolculuk boyunca doğanın eşsiz güzelliklerini görebilir, verdiğiniz molalarda keyifle bir kahve yudumlayabilirsiniz. İğneada merkezine yakın bir otogar da mevcut olduğundan otobüsle ulaşım da sağlayabilirsiniz.

İğneada’da Gezilecek Yerler

Dünyanın sayılı ormanlarından birisi olan Longoz ormanının, masmavi denizin ve uçsuz bucaksız gökyüzünün senfonisini dinleyerek bambaşka bir seyahat yapmaya hazır mısınız? İğneada’da yapılacak aktivitelerden birisi doya doya gezmektir. Doğanın hudutları zorlayan güzelliği karşısında şaşkınlığınız ve mutluluğunuz her adımda artacak.

Beğendik Köyü

İğneada'da Yapılacak Aktiviteler

Bulgaristan sınırında balkan havasının hissedildiği güzeller güzeli Beğendik Köyü. İsminin hakkını vermektedir doğrusu. Doğanın yeşili giymiş hali, çakır gözleri, kumsalı ve denizi… Son dönemde İstanbulluların uğrak noktalarından birisi. İğneada ile 17 km mesafedeki bu köy, 3 km’lik kumsalı ile herkesi kendisine hayran bırakmaktadır. Denizi birden derinleştiği için yüzme bilmeyenlerin ve çocukların burada oldukça dikkatli olması gerekmektedir.

Konaklamak için karavan ya da kamp imkânı olsa da tesis bulunmamaktadır. İğneada’da yapılacak aktivitelerin başında kamp gelir. Beğendik Köyü, Türkiye’nin en güzel kamp alanlarından birisidir, unutulmaz bir çadır deneyimi yaşatmak için Beğendik Köyü sizleri bekliyor.

Mert Gölü

İğneada deyince göller akla gelmektedir. Birhan Keskin şiiri gibi adeta. “İstersen serin bir portofino getirsem/ya da yedi göllerin yedisini birden…” Erikli, Mert, Saka, Hamam, Pedina, Ramana ve Sülüklü. Envai çeşit balığın yaşam kovuğu olan bu göller koruma altındadır. Haziran’da başlayan deniz sezonu Eylül’de biter, av için balıkçılar da bu bölgeyi sıkça ziyaret ederler.

İğneada'da Yapılacak Aktiviteler

Göllerin etrafındaki sazlık alanlar, longoz ormanları ve yaprak döken ormanlar eşsiz bir güzellik oluşturmaktadır. Mert Gölü’nde kano turları dikkat çekmektedir. Gölün sahil ile buluştuğu noktada yılın her ayında kano yapılabilmektedir. Kano’yu ister arkadaşlarınızla isterseniz de uzman eğitmenlerle beraber yapabilirsiniz. İlk defa kano yapacak olanlar için etkinlik başlamadan derinlemesine bilgi verilmektedir.

Hamam Gölü

İğneada'da Yapılacak Aktiviteler

Bulanık Dere Longoz’unun yanıbaşında bulunmaktadır. Yaz aylarında suyu çekilmektedir; tatlı su levreği ve kerevit balığı bu göle âşıktır ki en güzel lezzetler burada ortaya çıkar. Yaban ördekleri ve göçmen kuşları da yılın belli zamanlarında burada konaklarlar.

Bulanık Dere Longozu

İğneada'da Yapılacak Aktiviteler

Bölgeyi tüm heybetiyle kaplayan bu longoz, bölgedeki en büyük göl olarak bilinmektedir. Dolapdere, Üç Dereler mevkiinde Kavakdere ve Bıçkıdere ile birleşerek Deniz Gölü’ne keyifli bir yolculuk yapar.

Cehennem Şelaleleri

İğneada'da Yapılacak Aktiviteler

Vize ilçesi, Istranca ormanları; heybetli sarp kayalıkları ve kanyonuyla İğneada’nın saklı güzelliklerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Cehennemdere parkurunun uğrak noktalarından birisi. Trekking yapmak için en güzel yerlerden birisi olarak geçmektedir. Doğa sporcularının vazgeçilmez parkuru olan Cehennem parkurundan ilerleyip sona yaklaşıldığında adımladığınız her kilometrenin anlam kazandığı Cehennem Şelaleleri sizleri tüm güzelliği ile doğanın büyüsünü hissetmeye çağırıyor. İğneada’da yapılacak aktivitelerin en heyecanlılarından birisi bu şelalelere yapılan yolculuktur.

İğneada Plajı

İğneada'da Yapılacak Aktiviteler

İğneada’da yapılacak aktivitelerden en güzellerinden birisi de yüzmektir. Haziran ve ağustos dönemleri arasında en güzel zamanlarını yaşayan plajda, deniz sıcaklığı ve kumsal size karşı daima davetkâr. Dalgalı ve derinleşen sulara dikkat edin!

Longoz Ormanları Milli Parkı

İğneada’da yapılacak aktivitelerden en güzeli Longoz Ormanları’na gitmektir. Eşsiz güzelliğiyle tabiatın en güzel renklerine ayrı bir ahenk verir. Rüzgâr en tatlı şarkılarını bu ormanın içinde söyler, adeta masallardan fırlamış gibidir. Yahut siz her adımınızda bir masalın içinde bulursunuz kendinizi. Kıyı kumulları, göl ve lagünleriyle unutamayacağınız hatıralarınızın mekânı olarak belleğinizden asla çıkmayacak.

Dupnisa Mağarası

İğneada'da Yapılacak Aktiviteler

İğneada’da yapılabilecek aktivitelerin en ilginçlerinden birisi de Dupnisa Mağarasını gezmek. Bulgarca “delik” manasına gelen, ikinci jeolojik zamanda oluşan ve büyük bir tarihi sırtlayan bu mağara; yeraltı nehirlerine ve göllere de ev sahipliği yapıyor. Kırmızı, kahve süt beyazından oluşan sarkıt ve sütunlar sizlere eşsiz bir deneyim sunacak, damla taş havuzlarından gözlerinizi alamayacaksınız.

İğneada Feneri

Virginia Woolf’ün meşhur Deniz Feneri hikâyesini herkes bilir. Karadeniz’in en batısındaki deniz feneri olan İğneada Feneri, adanın en çok uğrak noktalarından birisi olarak büyük hikâyelere şahitlik etmiş. Sultan Abdülmecit döneminde Fransızlar tarafından inşa edildiği için Fransız Feneri olarak da anılmaktadır. Çevresindeki yabani incirler insanlığa dair en gizemli hikâyeleri taşır.

Sislioba Kalesi

İğneada'da Yapılacak Aktiviteler

Roma dönemi garnizonlarından biri olan Sislioba kalesi, tarihe meydan okuyan heybeti ve surlarını oluşturan her taşın zamana olan şahitliğinde sizi de büyüleyici bir geziye çağırıyor.

Demirköy Dökümhanesi

İstanbul’un fethinde çağın kırılma noktalarından birisi olan mekânlardandır Demirköy Dökümhanesi. Arkeoloji çalışmalarının merkez noktası durumunda. İğneada’da yapılacak aktivitelerden birisi de dökümhane turudur. Tura katıldığınızda her solukta tarihi hissedeceksiniz. Dökümhanenin üst terası savunma için yapılmış surlarla çevrili ve yerleşke içinde ise avluya açılan yaşam alanları var. Ayrı bir kent gibi mazinin izinde muhakkak görülmesi gereken yerlerden. Türkiye’nin en güzel açık hava müzelerinden birisi olarak sizleri bekliyor.

Günübirlik Longosphere

Longosphere; Kasaba Sokağı’nda bulunan alışveriş dükkanları, mangal alanı, Deneyim Merkezi, Macera Parkı ve restaurantı ile tüm gününüzü dolu dolu geçirecek doğa içerisindeki bir merkez.

İğneada’da Gece Hayatı

İğneada eşsiz doğal güzellikleri ve tarihi yerleşkeleri ile huzurun temsilidir. Kamp, trekking, rafting, kano ve daha birçok aktivite yapabilirsiniz ama Türkiye’nin güneyindeki gibi bir gece hayatı yoktur. Daha çok kafa dinlemeye ve ruhunuzu şifalandırmaya gidersiniz. Longopshere’de kalıyorsanız, Yin-Yang Bar’da ateş başında müzik ve kokteyl keyfini sürebilirsiniz.

İğneada’da Nerede Kalınır?

İğneada’da kalabileceğiniz birçok yer mevcut. Her bütçeye uygun şekilde kalma imkânı sunuyor. Sizin için en güzel konaklayabileceğiniz yerleri aşağıda sıraladık.

  • Longoz Hotel
  • Longosphere Glamping
  • Sisli Vadi Bungalovları

Oteller, kır evleri, kamp alanları… İstediğiniz yerde, en uygun bütçeyle doyasıya bir tatil yapabilirsiniz.

İğneada’da Ne Yenir?

İğneada’da

  • Sabri Usta’da tenekede tavuk,
  • Longosphere Food&Wood Restaurant’ta dünya ve Trakya mutfağından en lezzetli yemekler,
  • Çatkapı Restaurant’ta balık,
  • Longosphere Kasaba Sokağında bulunan barbekü ve ızgara alanında Trakya etlerini kendin pişir kendin ye

ve daha birçok enfes yemek var. Karnınız tıka basa doyacak!

İğneada Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İğneada hakkında sıçka sorulan bazı soruları sizin için aşağıda derledik.

  • İğneada Bir Yarımada mı?

İğneada aslında bir yarımada sayılmaz. Kırklareli’nin kuzeydoğu ucunda Karadeniz’e doğru bir çıkıntı vardır. Burası Limanköy’dür. Buranın güneyinde kalan körfeze İğneada denmektedir.

  • İğneada’ya Ne Zaman Gidilir?

İlkbahar ve sonbahar ayları doğanın tüm güzelliğini görmek için ideal zamanlardır, denize girmek içinse haziran ve eylül arasındaki dönemler tercih edilmelidir.

  • İğneada’da Yüzülür mü?

İğneada deniz sıcaklığı ve sahilleri bakımından mükemmeldir ancak deniz birden derinleşebilmektedir. Bu yüzden oldukça dikkat edilmelidir.

  • İğneada’da Ne Zaman Yüzülür?

Haziran ve eylül ayları arasındaki dönem denize girmek için en güzel zamanlardır.

  • İğneada’dan Ne Alınır?

Seramik ürünlerden magnetlere, inci ve boncuklardan çerçevelere birçok hediyelik eşya bulunmaktadır. Ayrıca Trakya’nın üzümü ve bu üzümden yapılan şarabı en güzel hediye olacaktır. Longosphere Kasaba Sokağı’nda yer alan Longo&Concept mağazasından çeşitli hediyelik ürünler alabilirsiniz.

  • İğneada’da Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?

Minibüs ve taksiler sayesinde şehir içi ulaşım son derece kolaydır.

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/arkadaslarla-yapilabilecek-aktiviteler/ linkinden ulaşabilirsiniz.