Kano; temelde bir tekne türüdür ve küçük çaplı su sporlarında kullanılır. Düz tip ismi verilen bir tipe sahiptir, su araçları arasında yer alır ve ismini ise Karayipliler tarafından kullanılmış olan bir kelimeden alır. Kısaca kano nedir sorusunu bu şekilde yanıtlamak mümkündür.

Günümüzde pek çok kişi kano ile su sporları yapmakta ve bunu bir alışkanlık haline getirmekte ve hatta dünya şampiyonalarına katılım gerçekleştirmektedir. Kano ile amatör olarak da spor yapılması mümkündür.

Bu sporun yapılabileceği pek çok alan vardır. İstanbul ve çevresinde kano yapmak isteyen kişiler genellikle Longoz Ormanları ve çevresini tercih eder. Hem tertemiz bir havaya sahip olması hem de eşsiz bir doğanın içerisinde bulunması nedeniyle sıklıkla tercih edilir.

Birbirinden eşsiz manzaraları içerisinde bulunduran Longosphere yakınlarında bu spor gerçekleştirilebilir ve keyifli dakikalar geçirilebilir. Sakin ve huzurlu Longosphere ve çevresinde kano ile ilgilenmek mümkündür.

Kano Nedir

 

Kano Nasıl Yapılır?

Kano nedir yanıtladığımıza göre kano hakkında merak edilen bir diğer soru da nasıl yapılır sorusudur. İlk olarak pratikten önce teorik bilgileri elde etmek gerekir. Terimler, kano yapmak için gerekli olan malzemeler ve kano yaparak dikkat edilecek olan kurallar öğrenilmelidir.

Bu kurallar öğrenildikten sonra kano sporu yapmak için gerekli olan teorik bilgiler elde edilmiş olur. Ardından malzemeler eksiksiz bir şekilde edinilmelidir.

Longoz Ormanları’na gidildikten sonra kano hazırlanmalı ve dengeli bir şekilde suyun üzerine yerleştirilmelidir. Yerleştirme işleminin gerçekleştirilmesinin ardından ise güvenilirlikten emin olunmalı ve omurganın düz olacağı şekilde oturma işlemi gerçekleştirilmelidir.

Kürekler alınmalı ve dengeyi bozmayacak şekilde kürekler bir sağdan bir soldan çekilerek hareket edilmelidir. Zaman içerisinde daha sık kano kullanılması ve daha fazla bilgi sahibi olunma ile birlikte kano kolay bir hal alacak ve profesyonel bir şekilde bu sporu gerçekleştirilebileceksinizdir.

Kano Çeşitleri Nelerdir?

Kano yapmak isteyen kişiler elbette en kullanışlı olan kanoyu bulmalı ve tercihini gerçekleştirmelidir. Bu şekilde bu spor hem daha kolay hem de daha profesyonel bir şekilde yapılabilir. Peki, kano çeşitleri nelerdir?

Kano sporu yapılırken tercih edilen üç farklı çeşit vardır. Bu çeşitler arasında; su, deniz ve akarsu kanosu bulunur. Her bir tür, profesyonellik derecesi farklı olan kişilere ve kullanılacak olan ortama göre tercih edilir. Uygun ortamda uygun olan ürünü kullanmak yüksek verim alabilmek adına oldukça önemlidir.

Dünyanın tamamının kabul ettiği kano türlerine bakıldığında ise bu ayrımın iki farklı şekilde olduğu görülür. Temelde bu sporu yapmak için üretilmiş olan iki tip kano bulunur. Bu tiplerden ilki Kanada kanosu olarak bilinen durgun su versiyonudur. İlk olarak Kanada’da yapıldığı ve kullanıldığı için bu şekilde bilinir.

Kano Çeşitleri Nelerdir

Kanada kanosu, genellikle yarış için kullanılır ve bu nedenle kullanan kişilerin bilgi sahibi olması son derece önemlidir. Durgun sularda da kullanılabilmesi için tek bir ölçüye sahiptir ve üretiminde bu ölçünün dışına çıkılmaz. 5 metre ve 5.5 metre arasında bir uzunluğa sahip olmasına dikkat edilir.

Kano tercihi yapacak olan kişilerin de orijinalliği ve güvenilirliğinden emin olabilmesi adına bu ölçülere dikkat etmeleri önerilir. Herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşılmaması için özellikle yarışlar öncesinde bu boy ölçümü gerçekleştirilir.

Spor için tercih edilen bu araçların kürekleri de özel olarak üretilir. İkinci tür kano ise Eskimo kanosu ismi verilen ve genellikle engebeli arazilerdeki sularda kullanılması için tasarlanmış olan türdür. Engebe ve akıntının çok fazla olduğu yerlerde tercih edilir. Peki, kano malzemeleri nelerdir?

Kano Malzemeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bu sporu yapmak isteyen kişilerin mutlaka bilmesi gerekenler arasında malzemeler yer alır. Malzemelerin iyi bir şekilde tanınıyor olması kanonun doğru bir şekilde kullanılabilmesi adına oldukça önemlidir. Kano malzemeleri hakkında bilmeniz gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kanonun kullanılacağı alana göre seçim gerçekleştirilmelidir.
  • Malzemelerinin orijinal olduğundan emin olunmalıdır.
  • Profesyonel bir şekilde su sporu yapılacaksa Kanada kanosunun 5-5.5 metre arasında olduğuna dikkat edilmelidir.
  • Kürek uzunluklarına bakılmalıdır.
  • Kullanılacak olan çantalar su geçirmez olmalıdır.
  • İçinde can yeleği bulunmalıdır.
  • Güneşli havalarda göze zarar gelmemesi adına güneş gözlüğü kullanılmalıdır.

Türkiye’de Kano Yapabileceğiniz Yerler

Türkiye’de kano yapabileceğiniz yerler denildiğinde akla gelecek olan ilk yer Longoz Ormanları olur. Longoz Ormanları kano yapmaya elverişli alanlara yakın olması nedeniyle en sık tercih edilen yerdir. Longosphere de yakın olması nedeniyle kano sporu sıklıkla burada yapılır.

İstanbul ve çevresine oldukça yakın olan Longoz Ormanları’nı tercih etmeniz durumunda ise bölgede bulunan Longosphere’de Kaplumbağa çadırlarda konaklayarak eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Sporunuzu yaptıktan sonra eşsiz çadırlara gelebilir, bölgedeki safari turu gibi çeşitli imkanlardan yararlanabilir ve Longosphere kalitesini deneyimleyebilirsiniz. Böylece hem spor hem de tatili bir arada yaşayabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/gokyuzunu-izleyebileceginiz-romantik-mekanlar/ linkinden ulaşabilirsiniz.