Rüzgâra karışan kuş sesleri eşliğinde bitkileri, yıldızları ve yaşayan doğayı keşfetmek isteyenler için kamp eşsiz bir deneyimdir. Doğanın içinde uzun süre vakit geçirmek onu anlamanın ve gözlemlemenin en etkili yoludur. Kamp yapmadan önce muhakkak temel bilgilerin edinilmesi ve gerekli hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Kampta kullanılacak malzemeler kadar kamp yerinin doğru seçilmesi de önemlidir. Doğru kamp yeri seçimi kamptan alacağınız keyfi doruklara taşıyarak size güvenli ve konforlu bir deneyim sağlayacaktır.

Doğru Kamp Yeri Seçimi Neden Önemlidir?

Doğru Kamp Yeri Seçimi Neden Önemlidir?

Kamp yeri seçimi daha önce tecrübesi olmayanlar için düşündürücü olabilir. Daha önce hiç kamp deneyiminiz yoksa rastgele bir alan seçmekten kaçınmalısınız. Sabah uyandığınızda vahşi hayatın ortasında ya da bir heyelanın altında kalmak istemezsiniz. Bu sebeple kamp yeri seçimi, yaşayacağınız tecrübenin kalitesini belirleyecek en önemli etkendir. Kamp yerinizi doğru belirlemişseniz hem güvenli hem keyifli bir vakit geçirme imkânına erişirsiniz. Aksi takdirde hem fiziksel hem de mental olarak zorluklar yaşayabilir ve hayal ettiğinizden uzak bir deneyimle ayrılabilirsiniz. Bu yüzden yola çıkmadan önce iyi bir araştırma yaparak güvenilir ve güzel bir kamp alanı seçmelisiniz. Bu şekilde size en uygun kamp alanını tercih edebilirsiniz.

Kamp Yapılacak Yerler Nasıl Seçilmelidir?

Kamp Yapılacak Yerler Nasıl Seçilmelidir?

Ülkemizde ve dünyada kamp yapılacak yerler farklı coğrafi özellikler barındırabilir. Dağlarda, deniz kenarında, ormanlarda veya mağaralarda dahi bu aktiviteyi yapabilirsiniz. Burada önemli olan kamp yerinin size uygun ve güvenilir olmasıdır. Bu sebeple kamp yapacağınız alanı seçerken çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Önerilerimizi dikkate alarak deneyiminizi korkusuzca yaşayabilirsiniz.

Su Kaynaklarına Yakınlık

Temel ihtiyacımız olan su, kamp esnasında bize birçok farklı durumda lazım olabilir. Yanımızda ne kadar malzeme olursa olsun suyun aniden tükenmesi gibi durumlarda zorluk yaşamamak için su kaynaklarına yakın alanlar tercih edilmelidir. Seçiminizi temiz bir akarsu ya da nehir kenarından yana yaparsanız eşsiz doğa manzarasının keyfini çıkartmakla kalmayıp onun imkânlarından da faydalanabilirsiniz.

Gündüzleri yüzerek ya da balık tutarak vakit geçirebilir, akşamları deniz kenarında ateş yakıp taş sektirebilirsiniz. Fakat su kaynaklarına yakın yerlerde dikkat etmeniz gereken çok önemli bir unsur bulunmaktadır. Su kaynakları gelgitlerle ya da yaşanan ani yağışlarla bir anda hızla yükselebilir. Bu sebeple çadır kurduğunuz alanın suların yükselmesi sonucunda ulaşabileceği alanın dışında ve yüksekte olduğundan da emin olmalısınız.

Ağaçlık Bölge Tercihi

Ağaçlık alanlar kamp için çokça tercih edilen yerlerin başında gelir. Ağaçların yaprakları; güneşe, rüzgâra, yağmura ve kara karşı doğal bir sığınak oluşturur. Bunu yanı sıra çok sayıda kuş ve bitkiye de ev sahipliği yaptığından mükemmel manzaraları seyretmenize imkân verir. Fakat ağaçlık alanda kamp kurarken dikkat etmeniz gereken önemli hususlar bulunur.

Geceleri rüzgârda başınıza dal parçaları, ağaçta yetişmiş meyveler, kozalaklar düşebilir hatta ağacın kendisi dahi devrilebilir. Bu yüzden ağacın tam altına kamp kurmaktan kaçınmalısınız. Çadır kuracağınız bölgede çok sayıda kırık dal bulunuyorsa bu alan güvenli değildir. Ayrıca ağacın herhangi bir hastalığı olup olmadığını anlamak için gövdesinde herhangi bir yara olup olmadığını incelemeli, köklerinde yumrular bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz. Ağaç etrafına toz yayıyorsa veya yakınlarında mantar bulunuyorsa o ağaç kamp yeri seçimi için uygun bir ağaçlık alan değildir.

Düz ve Sessiz Bir Alan

Kampınızı kuracağınız alanın eğimini dikkate almalısınız. Seçtiğiniz bölgede düz bir zemin bulmalı ve çadırınızı buraya konumlandırmalısınız. Yamaçlar, eğimli ya da fazla engebeli alanlar kamp çadırı kurmak için güvenli değildir, çadırınızın zemine tam oturması ve kaymaması gereklidir. Çadırın zemininde bulunan taş, çukur gibi ufak tefek sorunlar uyku kalitenizi olumsuz yönde etkileyecektir.

Doğada bulunduğunuz zamandan daha fazla keyif almak istiyorsanız daha sessiz ve huzurlu kamp alanlarını tercih etmenizi öneririz. Sessizliğin içinde düşen bir yaprağın sesini dahi duyabilir ve gece öten kuşları dinleyebilirsiniz.

Araç ve Hayvan Geçiş Rotalarından Uzakta Olmak

Araç ve Hayvan Geçiş Rotalarından Uzakta Olmak

Yer seçimi yaparken çadırınızı kuracağınız alanın güvenliği en önemli unsurdur. Bu sebeple çadır kurduğunuz alandan herhangi bir aracın geçmeyeceğinden emin olmalısınız. Bunun yanında bazı hayvanlar sürü halinde hareket eder ve gezerken doğada fark edebileceğiniz doğal patikalar oluştururlar. Çadırınızın böyle bir patikanın yakınında olmaması da sizi ezilme veya saldırı gibi tehlikelerden koruyacaktır.

Rüzgâra Karşı Korunaklı Bölge

Kamp alanınızı belirlerken güvenliğiniz açısından açık arazide olmamaya özen göstermelisiniz. Mümkün olduğunca çevrenize hâkim olabileceğiniz ve rüzgârdan korunabileceğiniz bir yer, geceyi geçirmek için uygun şartları size sağlayacaktır. Çadırın bir yanını rüzgâr ve diğer tehlikelerden korunaklı bir tepeye bakacak şekilde konumlandırmak ya da ağaçlık alanın yanına yerleşmek sizi rüzgârdan koruyacaktır.

Ulaşım Kolaylığı

Kamp yapılacak yere kolay şekilde ulaşabilmek çok önemlidir. Herhangi bir aksilik durumunda kamp yerinden uzaklaşabilmeniz ya da size ulaşılabilmesi için bölgeye ulaşım imkânlarının fazla olması kolaylık sağlayacaktır. Bunun yanında vahşi hayvanlar yolların yakınlarında olmayı tercih etmezler ve ulaşım kolaylığı bulunan kamp alanları insanlar tarafından da sıklıkla tercih edildiğinden daha güvenilirdir.

Altyapı ve Gelişmiş Hizmetler

Kamp konforunu artıran unsurların başında kesinlikle altyapı ve hijyen imkânları gelir. İlk defa kamp yapacaklar için konforunuzdan ödün vermeden glamping alanlarında her türlü imkân dâhilinde konaklayabilirsiniz. Kamp yeri seçimi yaparken temiz tuvalet-duş, elektrik, ısınma, otopark, yemek ve sosyal etkinlikler gibi her türlü ince ayrıntının sizler için düşünüldüğü bungalov rahatlığında glamping tesisleri ile konaklamayı tercih edebilirsiniz.

Fiyat ve Rezervasyonlar

Kamp yeri seçimi yaparken, fiyat ve rezervasyonlar önemli iki etkendir. Öncelikle, bütçenizi belirleyerek uygun bir alan seçebilirsiniz. Farklı alanların, sundukları olanaklara ve konumlarına göre fiyatları değişkenlik gösterebilir. Örneğin, doğanın içinde, elektrik ve su gibi hizmetlerin olmadığı bir kamp alanı genellikle daha ekonomiktir. Ancak konforlu bir deneyim istiyorsanız, gelişmiş imkânlar sunan bir tesis seçmeniz gerekir. Bunun için çeşitli olanaklara sahip olan konaklama alanlarımızı değerlendirebilir, sincap ve kaplumbağa plus çadır gibi çadırlarda bungalov otel rahatlığında bir deneyimi uygun fiyatlarla yaşayabilirsiniz.

Kamp İçin Tercih Etmemeniz Gereken Yerler

Kamp İçin Tercih Etmemeniz Gereken Yerler

Kamp yeri seçimi yapılırken kesinlikle uzak durmanız gereken bazı alanlar bulunur. Bu bölgelerde kamp yapmak hem çok riskli hem de yasaktır. Bu sebeple bahsedeceğimiz bu alanları muhakkak aklınızda tutun ve seçim yaparken çok dikkatli olun.

  • Bataklıklar, daha çok orman arazileri ya da tarla kenarlarında bulunan çamurlu yerlerdir. Bataklık kuru gibi görünse dahi içine düştüğünüzde sizi yavaş yavaş aşağı çekebilir. Bu sebeple oldukça tehlikelidir ve bu alanlarda çadır kurulmamalıdır.
  • Heyelan ve çığ riski olan bölgeler genellikle tabelalarla belirtilse de her alanda bunun tespit edilmesi mümkün değildir. Bu sebeple kendiniz de çadır kuracağınız alanı gözlemleyerek kaygan ve taş dökülen yamaçlardan, çorak ve ağaçsız yüksekliklerin eğimli kısımlarından uzak durmalısınız.
  • Girişi yasaklı bölgeler genellikle askeri bölgelerdir. Bu bölgeler kimi zaman tehlike arz ettiğinden kimi zaman da askeri faaliyet alanı olduğundan sivil girişine kapalıdır. Kamp için tercih etmemelisiniz ve farkında olmadan girdiğiniz takdirde derhal o bölgeyi terk etmelisiniz.

Doğru yer seçimi kamp serüveninize devam etmek için oldukça önemlidir. Bu sebeple kendinizi en rahat ve güvende hissedeceğiniz alanları tercih etmelisiniz. Bahsettiğimiz tüm bu zorlu detayları düşünmeden rahat bir deneyim yaşamak istiyorsanız Longosphere glamping tesislerinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/neden-dogada-gece-yuruyusu-yapmalisiniz/ linkinden ulaşabilirsiniz.