Son yılların en popüler tatil konseptlerinden biri şüphesiz ki glamping’dir. Doğada geçen zamanı daha konforlu ve eğlenceli hale getiren glamping, modern zamanların tatil, dinlenme ve eğlence anlayışını yansıtır. Lüks bir çadır, bungalov veya karavan gibi konaklama seçeneklerini bir arada sunan bu alanlar içerisinde outdoor odaklı aktiviteler de dikkat çeker. Bu aktiviteleri özgün bir kamp deneyimi ile sunan glamping tesisleri ise birçok farklı özelliğiyle öne çıkar. Geleneksel kamp anlayışına göre daha konforlu bir deneyim sunan bu alanlarda birbirinden farklı aktiviteleri bulabilirsiniz.

Modern şehir hayatında alıştıkları yaşam standartlarını doğal ortamlarda koruyarak tatil yapmak isteyen yerli ve yabancı turistler için Türkiye çok önemli bir destinasyondur. Bu çerçevede Türkiye’de eşsiz doğa tatili geçirebileceğiniz birçok farklı glamping tesisi mevcuttur. Yazımızda “Glamping nedir?”, “Glamping’in kampçılıktan farkları nelerdir?”, “Türkiye’deki glamping tesisleri nerelerdedir?” ve “Glamping’de ne gibi aktiviteler yapılabilir?” sorularını ele aldık. İşte glamping hakkında bilinmesi gerekenler.

Glamping Konsepti Nedir?

Glamping Konsepti Nedir?

Glamping, glamour “göz alıcı” ve camping “kampçılık” sözcüklerinin birleşiminden meydana gelir. Bu bakımdan glamping’in anlamı, doğa içinde yüksek konforlu bir konaklama deneyimidir. Geleneksel kamptan ayrıldığı nokta ise tesis hizmeti ve konforudur. Öyle ki glamping tesisleri, doğa severler için birçok farklı deneyimi bir arada sunar. Bu sebeple şehrin kaosundan kurtulmak ve doğayla bir bütün hâline gelmek isteyenler bu alanları tercih eder. Siz de Türkiye’nin en güzel ve en çok sevilen glamping tesisleri arasında yer alan Longosphere ile glamping deneyimini sonuna kadar yaşayabilirsiniz.

Glamping Konsepti Nasıl Ortaya Çıktı? 

Daha çok yakın dönemde gündemine gelen glamping konsepti aslında uzun bir geçmişe sahiptir. Tarihte benzerine rastladığımız ilk glamping’ler, hükümdar çadırlarında görülür. Nitekim dünyanın farklı coğrafyalarında hükümdarların konakladığı çadırlar, diğerlerine oranla çok daha konforlu olmuştur. Tüm ihtiyaçları en iyi şekilde karşılayan bu çadırlar, mükemmel bir konaklama deneyimi sağlamıştır. Bununla birlikte sadece hükümdarın ve hane halkının kalabildiği bu alanlarda halk konaklayamamıştır.

20. yüzyılın başlarında hükümdar çadırları, yeni bir konaklama konseptine ilham kaynağı olmuştur. Özellikle safari için Afrika’ya giden ziyaretçi ve gezginler, bu çadırların benzerlerini tercih etmişlerdir. Afrika safarilerinin ardından lüks konaklama çadırları, dünyanın farklı coğrafyalarında da kullanıma girmiştir ve maddi durumları yerinde olan gezginlerin bu çadırlara ilgisi hep yüksek düzeyde seyretmiştir. Ayrıca turizm ve konaklama hizmetleri alanında trendlerin sürekli değiştiği günümüzde doğada macerayı ve konforu bir arada yaşamak isteyenler de lüks çadırlara yönelmiştir.

Türkiye’de Glamping Tesislerinin Yükselişi 

Glamping tesislerinin sunduğu konfor sayesinde Türkiye’de son zamanlarda glamping kültüründe bir artış gözlemlenmiştir. Kaliteli ve adından sıklıkla bahsettiren markaların bu alanda hizmet vermesiyle çok daha fazla ilgi gören glamping, özel bir tatil anlayışı sunar. Bu anlamda en başarılı glamping tesisleri arasında yer alan Longosphere Glamping oldukça dikkat çekmektedir. Sincap ve kaplumbağa çadır gibi çeşitli lüks çadır seçenekleri sunan bu alanda doğayla iç içe olan konforlu bir tatil yaşayabilirsiniz.

Türkiye’deki Glamping Tesisleri Nerelerdedir?

Glamping’e ilgi, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün artmaktadır. Glamping hizmeti veren firma ve tesis sayısı artmaya başlasa da glamping alanında Türkiye’nin en büyük tesisi İğneada’da bulunan Longosphere Glamping’dir. Longoz Ormanları’nın tam kalbinde yer alan bu tesis, sunduğu konaklama ve aktivite hizmetleriyle alanının lideri konumundadır. İğneada’nın yanı sıra Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Uzunyurt yamaçları, Bozburun ve Kabak Koyu da glamping deneyimi için önemli alanlardır. Ayrıca Çanakkale’ye bağlı Bozcaada kıyıları ve Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası’nın sahil şeridi de tercih edilen lokasyonlardandır. Diğer taraftan Bodrum, Marmaris, Datça, Edremit, Kayaköy ve Şile de bu açıdan potansiyeli güçlü lokasyonlardır.

Glamping ile Kamp Arasındaki Farklar Nelerdir?

Glamping ile Kamp Arasındaki Farklar Nelerdir? 

Doğada keyifli vakit geçirmek isteyen birçok kişi glamping ile camping kavramlarını zaman zaman birbirine karıştırmakta. Glamping’de kamp aktiviteleri mevcut olsa da camping’den ayrılan bazı önemli noktaları bulunur. İşte bunlardan bazıları:

  • Kampların olmazsa olmazlarından biri şüphesiz ki çadırdır. Fakat kampçılar çadırlarını yanlarında taşımak ve baştan kurmak durumundadır. Oysa glamping’de ziyaretçiler çadır kurmaya ihtiyaç duymazlar; buradaki çeşitli kurulu çadırlarda konaklarlar.
  • Kampçıların yanlarında olması gereken en önemli eşyalardan biri uyku tulumudur. Glamping’de ise uyku tulumlarının yerini konforlu yataklar alır. Bu yataklar 5 yıldızlı otel konforuna sahiptir. 
  • Kamp alanında kullanmak için portatif sandalye ve masa gibi eşyalara ihtiyaç vardır. Glamping’de ise ziyaretçiler bu tür eşyaları hazır bulur. Şık ve konforlu oturma grupları ve alanları, doğanın keyfini daha rahat şekilde sürmeyi sağlar. 
  • Kamp tatillerinde yiyecek ve içecek temini konusunda imkânlar sınırlıdır. Ayrıca mutfak araç gereçlerinin temini de sıkıntılı bir süreçtir. Oysa glamping’de yiyecek ve içecek çeşitliliği lüks otellerle aynı düzeydedir. Üstelik gerekli araç gereçleri hizmet sağlayıcı karşılar. 
  • Kampçılar yemek pişirmek için kamp ocağı hazırlamak ve ateşi sıcak tutmak durumundadır. Buna rağmen glampingde yemek hazırlama süreçleri de 5 yıldızlı otel konforuna sahiptir. Ziyaretçiler dilerlerse yemeklerini usta şeflerin hazırladığı menülerden seçebilirler. 
  • Kamp tatillerinde duş yapmak çoğu zaman ciddi bir sorundur. Oysa glamping’de ziyaretçiler diledikleri zaman ılık bir duş alabilirler. Üstelik bu alanlarda banyolar lüks otellerdekileri aratmayan özelliklere sahiptir. 
  • Kamp alanlarında aktivite imkânları sınırlıdır. Glamping tesislerinde ise yoga dersleri ve el sanatları atölyeleri gibi çeşitli aktiviteler vardır. Bu nedenle ziyaretçiler çeşitli konularda kendilerini geliştirme fırsatı elde ederler. 
  • Camping’de aile ile tatile çıkmanın getirdiği birçok zorluk vardır fakat glamping koşulları, aile tatilleri için daha uygundur.

Glamping Tesislerinin Özellikleri

Doğayı çok daha rahat bir şekilde deneyimleme şansını sunan glamping ile ruhen temizlenme şansını elde edebilirsiniz. Glamping tesisleri birçok farklı marka altında hizmet sağlar ve her markanın kendine özgü aktiviteleri bulunur. Bunun yanı sıra seçmiş olduğunuz glamping tesisine bağlı olarak yararlanacağınız aktiviteler farklılık gösterir. Bu anlamda kendisini kanıtlamış ve başarılı olan kaliteli bir tesis seçmeniz faydalı olur. Örneğin Longoz Ormanları’nda yer alan Longosphere Glamping’de ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz. Mantar toplama turları, bisiklet orman turları, farklı oyun türleri, güzel restoranlar ve sayısız aktiviteler bu alanda yer alır.

Doğayla İç İçe Konumlar 

Doğayla iç içe olmak için glamping tesisi tercih edilebilir. Türkiye’nin en güzel doğa alanları arasında yer alan tesislerde doğayla birleşebilir ve çok daha farklı bir tatil geçirebilirsiniz. Bu anlamda İğneada’daki Longoz Ormanları’nda bulunan Longosphere Glamping ile doğaya kavuşabilirsiniz.

Konforlu ve Lüks Konaklama 

Glamping’in öne çıkan özelliklerinden biri, klasik çadır anlayışına kıyasla çok daha rahat ve konforlu konaklama şansı sunmasıdır. Doğanın tam ortasında bungalov otel rahatlığında farklı çadır türlerinde konaklama şansını elde edebilirsiniz. Böylece doğayı çok daha rahat bir şekilde yaşama şansını sunan konforlu alanlarda ve yüksek güvenlikli ortamlarda yeni deneyimler elde edebilirsiniz.

Sürdürülebilir ve Çevre Dostu Yaklaşım 

Sürdürülebilir turizm alanında da glamping tesisleri birçok artı sunar. Doğaya zarar vermeden ve onu koruyarak turizmin gelişmesine katkıda bulunan tesisler yer alır. Özellikle Longosphere Glamping, çevreyi korumak ve çevre dostu davranışlarda bulunmak için çaba sarf eder. Birçok farklı glamping tesisi de doğa dostu politika yürütür. Klasik kamp anlayışına kıyasla bu alanlarda çok daha çevre dostu hizmet sunulur.

Glamping Tesisleri için Popüler Konaklama Seçenekleri 

Glamping tesisi, özellikle sunduğu konaklama seçenekleriyle tercih edilir. Özel çadır seçenekleri ile doğayla çok daha yakından temas kurabilir ve farklı alanlarda eğlenebilirsiniz. Yüksek konforlu konaklama alanlarında, eşsiz bir doğa tatili geçirebilirsiniz. Longosphere Glamping’in sunduğu sincap çadırlar, kaplumbağa çadırlar ve çok daha özel çadır modelleri ile farklı ve konforlu bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz. Yüksek konfor vadeden bu alanlar şu şekilde sıralanabilir:

Ağaç Evler

Son zamanlarda oldukça popüler olan konaklama alanları arasında ağaç evler yer alır. Glamping tesislerinin tercih edilme sebepleri arasında bu evler vardır. Ağaç evler fiziksel ve ruhsal olarak dinlenebileceğiniz huzurlu bir ortam sunar.

Kaplumbağa Çadırlar

Glamping tesislerinin sunduğu popüler konaklama seçenekleri arasında kaplumbağa çadırlar da yer alır. Özellikle Longosphere Glamping, bu özel kaplumbağa çadırlarla bilinir.

Sincap Çadırlar

Sincap çadırlar da glamping tesislerinde oldukça tercih edilen konaklama seçenekleri arasında yer alır. Eğlenceyi ve konforu bir arada bulabileceğiniz bu çadırlarda harika vakit geçirebilirsiniz.

Glamping'de Neler Yapılabilir?

Glamping’de Neler Yapılabilir?

Doğanın içinde ve standartların üzerinde bir tatil deneyimini glamping tesislerinde yaşayabilirsiniz. Sadeliğin ve doğallığın lüks birleşim noktasını arayanlar, tesislerin konaklama ve aktivite hizmetlerinden etkin bir şekilde yararlanabilirler. Örneğin göz alıcı manzaralar içinde birbirinden güzel aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu kapsamda trekking veya hiking turlarına katılabilirsiniz. Gölde kanoyla gezinti yapabilir, balık tutabilirsiniz. Atölye çalışmaları ve farklı eğitimlere de katılabilir, yoga gibi etkinliklerle ruhsal olarak rahatlayabilirsiniz. Bunların yanı sıra sabahları kuş sesleriyle uyanıp yöresel ürünlerle hazırlanmış kahvaltı hizmetleriyle güne başlayabilirsiniz. Organik bahçelerden gelen doğal ürünlerle harika bir kahvaltı keyfi yaşayabilirsiniz.

Şehirdeki betonarme yapılardan uzak bir şekilde doğada vakit geçirmek, çocuklar için de güzel bir deneyimdir. Glamping’de çocuklar için de keyifli ve eğitici aktivite imkânları vardır. Doğayla uyumlu oyun parkları, gezi turları ve diğer etkinlikler, glamping’i tüm yaş grupları için cazip bir seçenek haline getirmektedir.

Türkiye’nin glamping alanında en büyük tesisi olan Longosphere Glamping, ziyaretçilerine unutamayacakları tatil fırsatları sunar. Örneğin konaklama alternatiflerimizden sincap çadırımız, doğada olmanın en saf halidir. Bir üst segmentte yer alan kaplumbağa çadırımız konforunuzu daha da arttırır. Kaplumbağa plus çadırlarda ise Longosphere Glamping’in tüm ayrıcalıklarını bulabilirsiniz. Glamping ile ilgili tüm beklenti ve ihtiyaçlarınızı tesisimizde bulabilir, ailecek unutamayacağınız bir tatil geçirebilirsiniz. Longosphere Glamping ile ilgili haberler, yenilikler ve tur paketleri hakkında bilgi almak için web sitemizi inceleyebilirsiniz.

Glamping Tatili Planlaması: İpuçları ve Öneriler 

Glamping tatiline gitmeden önce hazırlıklı olmak doğa tatilinin çok daha güzel geçmesini sağlayabilir. Bunun için glampinge giderken yanınıza almanız gerekenler listelerine göz atabilir ve gideceğiniz glamping tesisini araştırabilirsiniz. Ayrıca sizlere sunulan özel etkinlikleri inceleyebilir ve ilginizi çeken tesisi tercih edebilirsiniz.

Tatil İçin Ekipman ve Hazırlıklar

Tatile giderken çantanızı dikkatli hazırlamanız ve size lazım olacak tüm malzemeleri yanınıza almanız gerekir. Bu durum tatil süreci boyunca çok daha rahat ve konforlu bir şekilde konaklamanızı sağlar. Ayrıca ilgilendiğiniz alana özel hazırlıklar da yapabilirsiniz. Yoga eğitimleri almak isteyen kişiler bu alana dair hazırlık gerçekleştirebilir ve tesislerde bu etkinliklere katılabilir.

Aktiviteler ve Deneyimler 

Longosphere Glamping gibi üst düzey bir glamping tesisi tercih ettiğiniz zaman sayısız aktivite ve deneyimi elde edebilirsiniz. Orman yürüyüşleri, mantar toplama turları ve safari turları gibi birçok farklı aktiviteyi bir arada bulabilirsiniz. Glamping sayesinde daha önce deneyimlemediğiniz anlar yaşayabilir ve doğayla olan iletişiminizi çok daha sağlıklı hâle getirebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/longoz-ormanlari-hakkinda-her-sey/ linkinden ulaşabilirsiniz.