Yeni evlenen çiftler bir taraftan son derece keyifli ve eğlenceli, bir taraftan da yorucu ve stresli bir süreci geride bırakır. Evlilik hazırlıklarına günler, hatta aylar öncesinden başlayan çiftler balayı tatili ile birlikte yorgunluk ve streslerini üzerlerinden atma imkanı elde ederler. Balayı tatiline çıkma, çiftlerin hem evlilik yaşantısına alışmalarını hem de düğün sonrası günlük hayata dönüşlerini kolaylaştırır. Balayı tatilini geçirmek için farklı pek çok konaklama ve aktivite imkanının olması çiftlerin bu konuda bazı araştırmalar yapmalarını gerektiriyor. Çiftlerin hayatlarında sadece bir kez yaşayacakları bu deneyimi iyi planlamaları için bazı konulara dikkat etmelerinde yarar var. Bu yazımızda balayında neler yapılır konusunu ele alacağız ve balayı için öneriler paylaşacağız. 

Balayı Tatili Nedir? 

Sözcük yapısı itibariyle balayı sözcüğü bileşik bir sözcüktür. Bal ve ay sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Sözcük anlamı itibariyle balayı, yeni evli çiftlerin evlilik hayatının ilk ayları veya ilk günlerini ifade eder. Dilimizde balayı sözcüğü, İngilizce “honeymoon” ifadesinin tam karşılığıdır. Evliliğin ardından çiftlerin yaptıkları tatile ise balayı tatili denir. Günlük hayatta balayı sözcüğü çoğu zaman tatil anlamına gelecek şekilde tek başına kullanılır. Balayına çıkan çiftler, evlilik öncesinde yaşadıkları yorgunluk ve stresi bu tatil sırasında üzerlerinden atarlar. Bu nedenle balayı için öneriler yeni çiftler için önemli bir merak konusudur. 

Balayında Neler Yapılır? Balayı İçin Öneriler

Balayı Tatili Niçin Önemlidir? 

Hangi yaş veya toplum kesiminden olursa olsun yeni evlenen tüm çiftlerin evlilik hayatının ilk günleri önemlidir. Bu süreçte çiftlerin hayatlarında önemli değişimler meydana gelir. Bekarken yaşadıkları hayat şeklini evlilikle birlikte geride bırakan çiftlerin kendilerini bu yeni duruma her bakımdan hazırlamaları gerekir. Evlilik hazırlıklarının yoğun koşuşturması içinde çiftler aynı anda birçok şeyi takip etmek durumunda kalır. Örneğin ev bulmak, mobilya almak, nikah ve düğün için mekân seçmek gibi konularda yoğun bir çaba sarf ederler. Nikahın kıyılmasının ardından tüm bu çabalar amacına ulaşmış olur. Ancak çiftlerin yeni hayatlarına uyum sağlamaları her zaman için kolay değildir. Bu nedenle evliliğe hazırlık sürecinde yaşadıkları yorgunluk ve stresten bir an önce kurtulmaları gerekir. Balayı tatilinde yeterince dinlenme ve rahatlama fırsatı bulan çiftler, yeni hayatlarına daha iyi bir başlangıç yaparlar.

Balayı İçin Nereye Gidilir? 

Aslına bakarsanız, balayı için nereye gidileceği konusunda yüzlerce, hatta binlerce cevap bulunabilir. Nitekim ülkemizde ve yurt dışında balayı tatilini geçirmek için farklı pek çok destinasyonu değerlendirmek mümkündür. Bu destinasyonlar arasında karar vermeden önce çiftlerin birçok kriteri dikkate alması gerekir. Bu kriterler içinde en önemlisi ise şüphesiz ki balayı tatil bütçesidir. Çiftlerin eğer balayı için geniş bir bütçe ayırma imkanları varsa yurt dışında balayı tatili yapmaları mümkündür. Destinasyon bağlamında balayı için öneriler arasında en fazla öne çıkanların Napoli, Venedik, Floransa ve Bari olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Belgrad, Ohri, Saraybosna, Singapur, Bangkok gibi destinasyonlara da ilgi yüksek düzeyde. 

Balayı için bütçe imkanları kısıtlıysa yakın destinasyonları tercih etmek daha doğru bir yaklaşımdır. Bu bağlamda çiftler kendilerine en uygun tatil merkezleri arasında tercih yaparlar. Ülkemizde balayı turları konusunda çok çeşitli imkanlar mevcuttur. Bunlar arasında tercihte bulunurken öncelikle bütçeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca lokasyonun yakınlığı ve mevsim şartları da önemlidir. Sıcak yaz günleri için örneğin Assos, Olimpos, Göcek gibi destinasyonlar öne çıkmakta. Sonbahar aylarında ise Abant ve çevresi daha ön planda. İlkbaharda Karadeniz turlarına ilgi artıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da balayı geçirmek isteyenler için de ilkbahar ayları daha uygundur. Örneğin Mardin, Gaziantep veya Şanlıurfa’da balayı tatili geçirmek için ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. 

Balayında Neler Yapılır? Balayı İçin Öneriler

Balayı tatili için bir diğer seçenek de bu süreyi doğayla iç içe geçirmektir. Ülkemizde son yıllarda hızla değişen tatil konseptleri, balayı için öneriler hakkında da bakış açısını değiştirmekte. Örneğin glamping hizmetleri bu bağlamda önemli bir alternatiftir. Doğada lüks ve konforlu bir tatil deneyimi sunan glamping alanlarında çiftlerin unutamayacakları bir balayı deneyimi yaşamaları mümkün. Ülkemizde son yıllarda glamping alanında hizmet veren firma sayısı giderek artıyor. Halihazırda ülkemizin en büyük glamping tesisi ise İğneada’da bulunan Longosphere Glamping’dir. Balayı için eğer glamping seçeneğini değerlendirmek isterseniz Longosphere Glamping beklentilerinizin ötesinde seçenekler sunmakta. 

Balayında Nelere Dikkat Edilmeli? 

Balayının sadece bir kerelik bir deneyim olması, yeni evli çiftlerin çeşitli bakımlardan hayal kırıklığı yaşamalarına neden olabiliyor. Balayı tatilinde yaşanması muhtemel hayal kırıklıklarını önlemek konusunda balayı için öneriler oldukça faydalıdır. Yazımızın bu kısmında bu önerileri kısaca paylaşacağız. 

Balayı Programınızı Eşinizle Birlikte Yapmalısınız. 

Balayı programını birlikte yapmak yeni evli çiftlerin sürece daha kolay uyum sağlamalarına yardımcı olur. Belki eşiniz eğlenceli bir balayı tatili geçirmek istiyordur. Veya doğa içinde sakin bir balayını tercih ediyordur. Balayı için öneriler kapsamında, programınızı mutlaka eşinizle birlikte hazırlamalısınız. Bu sayede onunla daha iyi empati kurarsınız. Ve ortak bir noktada buluşursunuz. Böylelikle olası pek çok hayal kırıklığından kolayca kaçınabilirsiniz. 

Balayı Planlarınızı Son Güne Bırakmamalısınız. 

Evlilik ve düğün hazırlıkları nedeniyle balayı hazırlıkları genellikle ihmal edilmekte. Tıpkı evlilik ve düğün hazırlıklarında olduğu gibi, hayal kırıklığı yaşatabilecek aksiliklerden korunmak için balayı hazırlıklarınızı da son güne kesinlikle bırakmamalısınız. 

Bütçenize Uygun Bir Balayı Planlamalısınız. 

Balayının hayatta sadece bir kez yaşanacak olması yeni evli çiftlerin balayı bütçesi konusunda bazen imkanları zorlamasına neden oluyor. Oysa balayı için öneriler kapsamında bütçe planlaması da önemlidir. Aksi durumda ne yazık ki balayı harcamalarınız nedeniyle aylarca sürecek bir taksit yüküyle karşılaşırsınız. 

İndirimli Turlardan ve Erken Rezervasyon Fırsatlarından Yararlanabilirsiniz. 

Günümüzde pek çok tur şirketi balayına çıkacak çiftler için özel indirimler yapmakta. Balayı için öneriler kapsamında indirimli turlar büyük avantaj sağlar. Bu sayede balayı tatili için ayırdığınız bütçede tasarruf imkanınız oluşur. Ayrıca erken rezervasyon fırsatları da bu bağlamda bütçe avantajı sağlar. Balayı hazırlıklarınıza erkenden başlarsanız bu fırsatlardan kolayca yararlanırsınız. 

Balayına Çıkarken Valizinizi Doğru Şekilde Hazırlamalısınız. 

Yeni evli çiftlerin balayına çıkarken yaptıkları en önemli hatalardan biri de valizi gereksiz yere doldurmaktır. Örneğin saç kurutma makinesi günümüzde hemen tüm otellerde verilen standart bir hizmet haline geldi. Balayı tatilinizi geçireceğiniz lokasyonu iyi araştırırsanız valizinizi bu tür eşyalarla doldurmanıza gerek kalmaz. Gereğinden fazla kıyafet ve aksesuar da balayı valizi için uygun değildir. Balayı için öneriler kapsamında, bu tür küçük detaylar bile çiftlerin memnuniyet düzeyini arttırır. 

Balayında Neler Yapılır? Balayı İçin Öneriler

Balayınızı Farklı ve Özel Hale Getirebilirsiniz.

Balayı konusunda hangi destinasyonda nasıl bir tatil düşünürseniz düşünün, balayınızı farklı ve özel hale getirmeyi kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Bazen küçük detaylar büyük farklar yaratır. Balayında sabah kahvaltısında tüketeceğiniz yöresel bir lezzetin bile damağınızda unutamayacağınız bir tat bırakması mümkündür. 

Hayatınızda bir defa yaşayacağınız bu özel anlar için İğneada Longoz Ormanları’nın tam kalbinde yer alan Longosphere Glamping ayrıcalıklarından yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Longosphere Glamping’le ilgili haberler, yenilikler ve tur paketleri hakkında bilgi almak için web sitemizi inceleyebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/glamping-nedir-glamping-hakkinda-adan-zye-bilgiler/ linkinden ulaşabilirsiniz.