Günlük yaşamın koşuşturmacası içerisinden kurtulmak ve aynı zamanda dayanıklılığını artırarak sağlığına dikkat etmek isteyenler doğa sporlarına yönelebilirler. Doğa sporlarının boş zaman aktivitesi olarak düşünülmemesi gerekir. Doğa sporları gün geçtikçe büyüyen bir tutku, düzenli bir egzersiz, hayatınıza heyecan katan aktivitelerdir.

Doğa Sporları Nelerdir?

Doğa Sporları Nelerdir?

Sağlıklı yaşam, insanın en büyük arzularından bir tanesidir. Sağlığımız iyi olduğu zaman hayat karşısında diğer işlerimize daha fazla yoğunlaşır, mutlulukları daha çok yaşar ve hayattan daha fazla keyif alırız. Sağlıklı bir yaşam için spor yapmak, vücudumuzun dayanıklılığını artırır ve hayatımıza bir konfor sağlar. Özellikle bu sporların doğayla buluşması, insan ruhunun arınarak şifalanmasına katkı sağlar. Daha fit olmak, daha sağlıklı yaşamak, daha enerjik ve mutlu hissetmek hepimizin en büyük arzusudur.

Her şeyde olduğu gibi sporda da doğa bizlere kucağını açar ve yaşamımızın renklenmesini sağlar. Doğada yeni beceriler ve yetenekler geliştirirken aynı zamanda yeni arkadaşlıklar edinmemize, ailemizle farklı aktiviteler yaparak bağlarımızın güçlenmesine vesile olur. Üstelik açık havada yapılan sporlar, kardiyovasküler sağlık, obezite, stres ve zihinsel sağlık gibi konularda direkt olarak etkilidir.

  • Bisiklet Sürmek
  • Yüzmek
  • Trekking
  • Koşma
  • Rafting
  • Kano
  • Dağcılık
  • Kamp
  • Dalış
  • Yamaç Paraşütü
  • Sörf
  • Bisiklet
  • Mağaracılık
  • Yoga
  • Safari

gibi sporlar doğa ile egzersizin bir araya geldiği, insanın huzur bulduğu aktivitelerdir.

Doğa Sporları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğa Sporları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğa sporları hakkında bilinmesi gereken şeylerden en önemlisi ilgi alanımıza göre seçeceğimiz doğa sporunun gerekliliklerini iyi bir şekilde bilmemiz ve hazırlıklarımızı ona göre yapmamızdır. Tüm spor faaliyetlerinde olduğu gibi doğa sporlarında da başımıza istenmedik aksaklıklar gelebilir. Bu tür olumsuz durumları önlemek adına iyi bir hazırlık yapmak gerekmektedir.

  • Doğa sporları aynı zamanda risk düzeyi yüksek sporlardır. Genellikle grup eşliğinde yapılsalar da yalnız kaldığınızda da doğada kendi başınızın çaresine bakabilecek deneyimde olmanız önemlidir.
  • Doğa sporları için gerekli malzemeler seçilen branşa göre en gereklilerden başlayarak iyi bir şekilde temin edilmelidir. Örneğin dağcılık ya da kampçılıkta sıcaklık hesap edilerek uyku tulumu seçimi yapılmalıdır. Bu yüzden ekipman alınmadan o spor konusundaki tecrübeli kişilerden bilgi edinilmelidir.
  • Her branşın malzemesi birbirinden farklıdır. Günlük yürüyüş ayakkabısı ile dağcılıkta yahut trekkingde kullanacağınız ayakkabı aynı değildir.
  • Doğa sporlarını yaparken ön hazırlık safhası iyi bir şekilde yapılmalıdır. Bir planlama dahilinde malzeme temininden tutun da gideceğiniz bölgenin hava durumuna ve coğrafi koşullarına kadar her şeye hakim olmalısınız.
  • Acil durumlarda ne yapabileceğinize dair temel ilkyardım eğitimi almak hem siz hem de ekip arkadaşlarınız için oldukça önemli olacaktır.

Doğa Sporlarının Faydaları Nelerdir?

Doğa Sporlarının Faydaları Nelerdir?

Doğa sporlarının insan sağlığına etkisi bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Temiz havanın ciğerlerinize toplanması, artan hareket kardiyo yapmanızı sağlamaktadır. Doğa sporları obeziteden ruh sağlığına kadar birçok hastalığa iyi gelir. Kalp gibi çeşitli hastalıkları olanlar doktorlarına danışarak bu sporları yapmalıdır.

Doğa sporları aktif bir yaşam deneyimi sunar. Günlük hayatın koşuşturmasından ve stresinden uzaklaştırmaktadır.

Doğa sporları yeni bir arkadaş çevresi oluşturmanıza yahut olan arkadaş ve aile çevreniz ile bağlarınızı güçlendirmenizi sağlar.

Ayrıca doğayla iç içe olmanızı, yaşamı daha farklı algılamanızı sağlar. Yeni bir yaşam felsefesi geliştirmenize yardımcı olur.

Doğa sporlarıyla beden sağlığınız iyiye gitmesi kadar ruhunuzun da arındığını hissedersiniz.

Kimler Doğa Sporu Yapmalıdır?

Kimler Doğa Sporu Yapmalıdır?

Sağlık durumu elverişli her insan doğa sporu yapmalıdır. Özellikle spor yapmayı seven ve hayatında yeni heyecan arayan herkes, kendisine iyi gelecek branşı seçerek heyecan dolu bu sporlara başlayabilir.

Kronik hastalığı olanlar doktorlarına danışarak kendilerine uygun doğa sporlarını seçmelidirler.

Macera Tutkunları İçin Doğa Sporları

Doğa sporlarının birçoğu aynı zamanda yüksek heyecanlı sporlardır. Mağaranın derinlerine inmek, yükseklerden yamaç paraşütü yapmak, denizin en derinlerine dalmak… Her daim büyüleyici ve heyecanlıdır. Gürül gürül akan bir suda, bir şelalenin yakınlarında rafting yaptığınızı hayal edin. Adrenaliniz en üst seviyelere çıkacak ve bu durum size günden güne daha çok keyif verecektir.

Macera Tutkunları İçin Doğa Sporları

Trekking

Grup halinde yapılan, bir noktadan diğer bir noktaya varma amacıyla yapılan uzun yürüyüşlerdir. Dağda yahut ormanın derinliklerinde oksijeni ciğerlerinize doldurarak mesafe kat etmek insan ruhuna ve sağlığına oldukça iyi gelen bir spor türüdür. Doğa sporları deyince akla ilk trekking gelir. Longosphere, uzman rehberler eşliğinde sizinle Longoz ormanlarının derinliklerinde doğanın tüm büyüleyici yanıyla beraber bu deneyimi paylaşmaktadır.

Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Özel bir pist ya da hava aracı gerektirmeden sadece rüzgârın gücüyle sonsuz mavilikte salındığınızı düşünün. Özgürlüğü ve adrenali vücudunuzun her zerresinde hissedeceğiniz bu doğa sporu, doğanın tüm renklerine şahit olacağınız ve her şeyi kuş bakışı göreceğiniz bir deneyim sunar.

Lisanslı pilotlar eşliğinde dağlardan yahut yüksek yamaçlardan belirli bir hıza ulaşarak atlanılan ve sonsuz mavilikte hayatınızın en güzel ve en heyecanlı anlarını yaşayacağınız doğa sporları türüdür.

Bisiklet Orman Turları

Bisiklet Orman Turları

Hem spor hem de sosyal hobi olarak bisiklet sürmek dünyanın en keyifli sporlarından bir tanesidir. Hele ki doğanın içinde, tüm güzellikleri görerek pedallıyorsanız. Bir ormanın içine doğru arkadaşlarınızla beraber bisikletlerle indiğinizi düşünün, hayali bile insanı mutlu etmeye yetiyor. Longosphere, Longoz ormanlarının derinliklerine doğru ruhunuzu arındıracak ve mutluluk verecek bisiklet orman turları yapmanıza olanak sunar. Ufak engebeleri aşarak, ormanın büyüleyici güzelliklerini içinize doldurabilirsiniz.

Sörf

Sörf

Doğa sporları deyince akla ilk gelen denizin sonsuz maviliğinde ve dalgaların hırçınlığında yapılan heyecan dolu sörftür. Sörf kayığı denilen özel ve tek kişilik kayıkta, genellikle ayakta durarak bazen de yatarak rüzgârla dans ettiğiniz spor türüdür.

Dalış

Dalış

Bir tüp yardımıyla, denizin ve okyanusun derinliklerinde yapılan doğa sporları türüdür. Sonsuz maviliğin gizli güzelliklerini keşfetmek için ekipman yardımıyla yapılır. Serbest dalış ve tüplü dalış olmak üzere ayrılır. Heyecan dolu bir doğa sporudur.

Kaya Tırmanışı

Kaya Tırmanışı

Dağcılık faaliyetleri içinde yeni bir spor olarak ortaya çıkan kaya tırmanışı dağcılık ekipmanları ve vücut gücüyle yapılan bir doğa sporudur. Vücudun kol, omuz, bacak, karın ve kalça kaslarını çalıştırarak özellikle vücut geliştirmek isteyenlerin en çok uğraştığı sporlardandır. Doğaya meydan okunan bu sporda el ve ayak koordinasyonları oldukça güçlü olmalıdır.

Safari

Safari

Safariler, doğanın tarihi ve güzel yanlarını keşfetmek için jeepler vasıtasıyla yapılan turlardır. Konvoy halinde gidilerek doğanın gizli kalmış yanları ortaya çıkartılır. Longosphere ile İğneada’nın doğal güzelliklerini yakından göreceğiniz heyecan dolu bir safari deneyimi yaşayabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/temel-yoga-hareketleri/ linkinden ulaşabilirsiniz.