Türkiye’de mantar toplamak isteyen pek çok kişi bulunuyor. Ancak bunu gerçekleştirmek için bunların toplanabileceği alanların, nerelerde bulunduklarının, ne zaman toplanabileceğinin öğrenilmesi gerekiyor. Eğer sizler de Türkiye’de mantar toplamak istiyorsanız ancak nerede bulunabileceğini bilmiyorsanız yazımızın devamında tüm detaylara ulaşım sağlayabilirsiniz.

Öncelikle bunun için uygun alanın bulunması gerekiyor. Bazı kişiler ormana giderek tek başına gerçekleştirirken Longosphere, bu etkinlikleri gerçekleştiriyor. Bu sayede uygun mantar toplama yerleri sorunsuz bir şekilde bulunabiliyor ve keyifli bir şekilde zaman geçirilmesi mümkün hale geliyor.

Mantar Toplama Aktivitesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Mantar Toplama Aktivitesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bu aktivite; doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyenler ve doğayı sevenler için oluşturulmuş olan sosyal aktivitelerden bir tanesidir. Bu etkinliğe katılım gerçekleştirilmesi durumunda mantar toplama yerleri kolay bir şekilde bulunulabilmekte ve grup şeklinde gerçekleştirilmektedir. Böylece hem sosyal bir aktivite sağlanır hem de bu etkinlik gerçekleştirilir. Kent ve şehir yaşamından uzaklaşmak, doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyenler bu etkinliğe katılıyor.

Longosphere tarafından verilen bu etkinlikte rehber eşliğinde mantar toplama yerleri gösteriliyor, mantarlar hakkında bilgiler verilip, zararlı ve zararsız olanlar belirtiliyor ve rehber ile birlikte ormanın gizli cevherleri açığa çıkarılıyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken kısım ise bu etkinliğin gerçekleştirilebilmesi ve mantar toplama yerleri ziyaretlerinin yapılabilmesi için hasat zamanı etkinliğe katılım gerçekleştirilmesi oluyor.

Aksi bir durumda zamanı olmazsa, ürün yetişmediği için toplayıcılığı gerçekleştirilemiyor. Bu turlar keyifli zaman geçirmek isteyenler için eşsiz bir tercih oluyor. Peki, mantar toplama aktivitesi nasıl gerçekleştiriliyor?

Bu aktivitenin gerçekleştirilmesi için ilk olarak toplanacak alanının bulunması ve bu alan hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Bu yerler hakkında bilgi sahibi olunması, mantarın bulunabilmesi adına son derece önemlidir. Aksi bir durumda etkinlik alanına fiziksel olarak uyum sağlanması ya da mantarların bulunabilmesi mümkün olmaz. Bu aşamada bu etkinliklere katılım gerçekleştirmek ve rehber eşliğinde toplamak çok daha mantıklı olur ve kesin sonuç alınmasını sağlar.

Longosphere’de mantar toplama etkinliğine kayıt gerçekleştirilmesi durumunda gruplar oluşturulur. Oluşturulan grupların başına uygun bir rehber atanır ve rehber eşliğinde toplama alanına giriş gerçekleştirilir.

Bu etkinlikte yalnızca mantar toplayıcılığı gerçekleştirilmez aynı zamanda hangilerinin yararlı hangilerinin zararlı olduğu anlatılır ve detaylı bilgi sahibi olunmasına yardımcı olunur. Böylece belirlenmiş olan saatler aralığında toplamaya uygun olanların toplayıcılığı gerçekleştirilir ve hem doğal ortam içerisinde zaman geçirilir hem de toplayıcılık yapılır. Bilgi edinmek bakımından da bu etkinliğin oldukça faydalı olduğunu söylemek mümkündür.

4 Farklı Mantar Toplama Yeri

5 Farklı Mantar Toplama Yeri

İstanbul, Ankara, İğneada gibi pek çok yerde farklı mantar toplama yerleri bulunur. Bu yerlerin bazılarında rehberli turlar gerçekleştirilir bazılarında ise bireysel olarak yapılır. Bu kısımda önemli olan mantar toplama yerleri hakkında bilgi sahibi olunması, hangisinin zararlı hangisinin zararsız olduğunun bilinmesi ve toplama zamanının öğrenilmesidir.

Aksi bir durumda mantar toplayıcılığının aktif olarak gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bilgisiz bir şekilde zararsız olanların toplanması da neredeyse imkansızdır. Peki, mantar toplama yerleri nelerdir? İşte İstanbul ve çevresinde bu etkinliği gerçekleştirebileceğiniz yerler.

Longosphere’de Mantar Toplama

Longosphere’de Mantar Toplama

İstanbul mantar toplama yeri yakınlarında sakin, sessiz ve güvenilir bir yer arayışı içerisinde olan kişiler longosphere’i tercih edebilir. Konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan kişiler de dahil olmak üzere herkesin Longosphere aracılığı ile mantar toplama etkinliğine katılım gerçekleştirmesi mümkündür. Bu aşamada önemli olan Longosphere’in internet sitesi üzerinden ya da iletişim adresleri üzerinden etkinliğe kayıt gerçekleştirmek olur.

Kayıt yaptırıldıktan sonra belirlenmiş olan saat ve tarihte Longosphere’in adresine ulaşım sağlanması gerekir. Ulaşım sağlandıktan sonra belirlenmiş olan ekip ve rehber ile birlikte etkinlik gerçekleştirilir. Burada hem mantar türleri hem de nasıl toplanılacağı hakkında pek çok bilgi katılımcılara verilir.

Ağva Mantar Günleri

Şile Ağva’da her yıl düzenlenen Ağva Mantar Günleri’ni de listemize ekleyebiliriz. Festival niteliğinde her yıl düzenlenen bu etkinlikte pek çok türde mantar toplamak mümkün oluyor. Bir nevi toplayıcılık sporu gerçekleştiriliyor da denilebilir.

Ankara Kızılcahamam Mantar Toplama Yeri

Türkiye’de yer alan bir diğer mantar toplama yeri ise Ankara’nın Kızılcahamam ilçesidir. Burada isteyen herkesin bölgede sıklıkla bulunan Kanlıca mantarından toplaması mümkündür. Ancak rehber eşliğinde toplamak doğru ürünlerin toplanmasına yardımcı olur. Her sezonda bölgeye gidilerek toplanılabilir ve doğa ile iç içe zaman geçirilebilir.

İzmir Mantar Toplama Yeri

İzmir’de de mantar toplamak için uygun pek çok adres bulunur. Ancak İzmirlilerin sıklıkla gittiği ve Kuzugöbeği ismi verilen mantarları topladığı yer Bergama’dır. Bergama’ya gidilmesi durumunda ilçede sıklıkla toplanan Kuzugöbeği’nden toplanması mümkündür. Doğal ortamda oldukça elverişli bir şekilde büyüyen bu tür tüm mantar sezonlarında bulunur.

Köylüler de bunları toplayabilir, bölgeye gelen diğer ziyaretçiler de. Toplananlar isteğe bağlı olarak pazarlarda satışa sunulur. Kuzugöbeği ismi verilen bu türün tüketilmesinde herhangi bir sorun yoktur. Bu aşamada önemli olan kısım hangi mantarın toplandığından emin olunmasıdır.

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/sevdiklerinizle-yapabileceginiz-10-farkli-yilbasi-plani/ linkinden ulaşabilirsiniz.