İstanbul’a yalnızca 3 saat uzaklıkta bulunan Kırklareli, bulunduğu konum sayesinde tarih boyunca pek çok medeniyetin geçiş rotasında yer almış bir şehirdir. Hem Batı hem Doğu kültüründen etkilenen sentez tarihi yapısıyla geniş bir tarihe sahipliği yapmaktadır.

Kırklareli; tarihi zenginliğinin yanı sıra sahilleri, dağları, Longoz Ormanları, yeşil bitki örtüsü, tarihi mağaraları ve sayısız doğal güzellikleriyle doğaseverler için de muhakkak gidip görülmesi gereken yerlerdendir. Kırklareli’de gezilecek yerler bir günde bitirilemeyecek kadar fazla olduğundan şehir, haftasonu kaçamakları için oldukça keyifli bir tercih olmaktadır.

Kırklareli'nin Tarihi ve Kültürel Mirası

Kırklareli’nin Tarihi ve Kültürel Mirası 

Kırklareli, tarihi ve kültürel anlamda oldukça zengin bir varlığa sahiptir. Tarih boyunca göç yollarında ve geçiş bölgesinde yer almış, uygarlıkların değişimlerine tanıklık etmiştir. Günümüzde daha çok Ege ve Balkan kültürünün etkisi baskın olsa da Roma, Bizans ve Osmanlı dahil olmak üzere pek çok uygarlığın izlerini taşımaya devam etmektedir.

Şehrin her köşesinde eski hamamlar, kilise, cami, köprü ve sayısız tarihi eser bulunmaktadır. Şehri daha yakından tanımak için Kırklareli’de gezilecek yerler listenizde muhakkak tarihi kalıntılara, eski kilise ve camilere, mimari eserlere de yer vermelisiniz.

Doğal Güzellikleri ve Parkları

Doğal Güzellikleri ve Parkları 

Kırklareli’de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk olarak şehrin doğal güzellikleri ve kıyıları gelmektedir. Kırklareli; şehir boyunca uzanan yamaçları kaplayan ormanları, nehirlerin denizlere karıştığı sahilleri, tarihe tanıklık ederek yüzyıllar içerisinde oluşmuş ve bugüne kadar korunmuş mağaraları ile doğaya ilgi duyan yerli ve yabancı pek çok turistin uğrak noktasıdır.

Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası, Kırklareli’de gezilecek yerler arasında özel bir yere sahiptir. 3100 metrenin üzerinde bir uzunluğa ve 70 metre yüksekliğe sahip mağara, üç ayrı bölümden oluşur. Dupnisa Mağarası’nın içerisinde sarkıt, dikit, sütun ve damla taş oluşumları ve yeraltı deresi dahi görülebilmektedir.

16 farklı türde yarasa çeşidine ev sahipliği yapan mağara, bu doğayı korumak amacıyla yılın belirli dönemlerinde ziyarete kapatılarak genellikle yaz aylarında ziyaretçilere açılmaktadır.

Vize Kıyıköy Sahili

Şehirde bulunan tatlı su kaynakları, ormanlardan geçip pek çok canlıya hayat olduktan sonra buradan denize karışmaktadır. Pabuçdere ve Kazandere dereleri, Vize ilçesinin Kıyıköy Sahili’nden denize dökülürken burada eşsiz bir güzellik oluşturmuştur.

Tam bu derelerin denize aktığı bölgede yerli ve yabancı pek çok turistin uğrak noktası olan iki güzel plaj yer almaktadır. Siz de Kırklareli’de gezilecek yerler arasında bulunan tertemiz ve sakin Kıyıköy Sahili’ni kesinlikle gidip görmelisiniz.

İğneada Longoz Ormanları 

Longoz Ormanları, sadece Kırklareli’de değil, dünyada da nadir görülen subasar orman alanlarından biridir. Yıldız Dağları’ndan eriyen kar suları; derelerden akar, sahilde bulunan kum tepeleri sebebiyle sahile yakın göllerde birikir, göllerde biriken sular ormana taşar, zaman zaman bu su çekilir ve tekrar taşar.

Yılda 6-7 defa yaşanan bu doğa olayı, İğneada’daki Longoz Ormanları’nı eşsiz kılmaktadır. Bu alanlar, yapısı gereği adeta tropikal bir orman izlenimi vermektedir. Bunun yanı sıra doğası çok iyi korunan orman, pek çok hayvan ve kuş türüne güvenli bir yaşam alanı sunmaktadır.

Longosphere’de bulunan glamping kamp alanları; ormanların ruhunu hissetmek, yürüyüş parkurlarıyla doğada yürümek, geceleri kamp yaparken uyanan hayvanları dinlemek ve kuş sesleri eşliğinde muazzam manzaralara uyanmak için eşsiz bir yerdir. Ayrıca Longosphere’deki etkinlikleri değerlendirerek mantar toplayabilir, trekking ve safari turlarına da katılarak Longoz Ormanları’nın keyfine varabilirsiniz.

Kırklareli’de Gezilmesi Gereken Tarihi ve Kültürel Yerler

Kırklareli’de Gezilmesi Gereken Tarihi ve Kültürel Yerler 

Kırklareli’de gezilecek yerler listesi düşündüğünüzden çok daha uzundur. Çok eskiye dayanan geçmişi sayesinde şehirde çok sayıda tarihi köprü, kilise, cami ve manastır bulunmaktadır. Şehrin çeşitli bölgelerinde ziyaret edebileceğiniz Bizans Dönemi manastır ve kiliseleri, Osmanlı Dönemi köprüleri tarihe tanıklık eden bu şehri yakından tanımanızı sağlayacaktır. Bu kültürel alanlardan hem en bilinenleri hem de en turistik olanları ise Atatürk Evi, Kırklareli Müzesi ve Vize Kalesi’dir.

Vize Kalesi 

Vize Kalesi, Kırklareli’nin Vize ilçesinde yer almakta ve ismini bulunduğu ilçeden almaktadır. İlçenin en yüksek rakımlı tepesinde konumlandırılan ve kalıntıları büyük bir bütünlük halinde günümüze ulaşan kalenin Roma Dönemi’nde yapıldığı düşünülmektedir.

Vize Kalesi; iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşan, kesme taşların harçla birleştirilmesi yöntemiyle inşa edilmiş, sağlam taş bir yapıdır. Milattan önceki dönemlerden beri tarihe tanıklık eden yapı, Kırklareli’de gezilecek yerler arasında oldukça popülerdir.

Kırklareli Müzesi 

Kırklareli’de gezilecek yerlerden biri de şehre dair pek çok bilgiye sahip olmanızı sağlayabilecek Kırklareli Müzesi’dir. Bölgenin tarihi yapısı gereği şehirde yapılan pek çok arkeolojik kazıyla keşfedilen sayısız tarihi eser, bu müzede sergilenmektedir.

Müzede bulunan Tabiat Salonu’nda bölgede yaşayan hayvanlar sergisi bulunmakta; diğer bir kısımda yörenin yerel kıyafetleri, el yapımı ürünleri ve köy yaşamı sergilenmektedir. Müzeyi ziyaret ettiğinizde şehirde yapılan Yündolan Tümülüsü, Babaeski Düğüncülü, Demirköy Demir Dökümhanesi gibi kazılarda ortaya çıkan eserlerin yanı sıra Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi’nde kullanılan sikkeleri de görebilirsiniz.

Atatürk Evi 

Kırklareli’de gezilecek yerlerden en çok ziyaret edilen yer, Atatürk Evi’dir. Atatürk Evi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin en ince ayrıntısına kadar kopyalanarak inşa edilmiş halidir. Mustafa Kemal Atatürk’e olan derin saygı ve sevgiyi simgeleyen evin içerisinde bulunan her detay incelikle tasarlanmıştır.

Mustafa Kemal’in 1930 yılında şehri ziyaret ettiğinde kullandığı çatal bıçak takımı, sürahisi ve yemek servisinde kullanılan yağdanlıklar dahi evin içerisinde sergilenmektedir. Yine Atatürk’e ait sandalye ve savaş haritası da Atatürk Evi’nde sergilenen eşyalar arasındadır. Üç katlı evin içerisinde Milli Mücadele Dönemi’ni, Atatürk’ün hayatını anlatan ve ailesini temsil eden çok sayıda heykel ve eser; ziyaretçilere açık şekilde sergilenmektedir.

Doğa Aktiviteleri İçin Mekânlar

Doğa Aktiviteleri İçin Mekânlar

Kırklareli kamp alanları; doğal güzellikleri, yürüyüş rotaları, dağları şelaleleri ve sahilleriyle doğa aktiviteleri için aranan bir cennet gibidir. Doğa sporları ve gözlem yapmak için son derece uygun koşulları bulunan şehir, ulaşım imkanları ile de doğaseverlerin tercihi olmaktadır. Son dönemde giderek popülerleşen kamp alanlarının başında ise Kırklareli’ne bağlı Longoz Ormanları gelmektedir ve doğa turizminin merkezi konumundadır.

Yürüyüş Rotaları

Kırklareli’de gezilecek yerlerden en güzeli kuşkusuz Longoz Ormanları’dır. Burada yapacağınız trekking ve yürüyüş aktiviteleri sizi şehir hayatının stres ve yorgunluğundan arındıracak, huzurlu zaman geçirmenizi sağlayacaktır. Bunun için Longosphere’in oluşturduğu güvenli ve keyifli rotaları tercih edebilir, aklınızdan silinmeyecek doğal güzellikleri seyredebilirsiniz. Dilerseniz orman trekking turlarına katılarak yürüyüş esnasında uzman bir rehberin yönlendirmesiyle aktivitenin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.

Kırklareli Kamp Alanları 

Kırklareli, doğal güzelliklerini görmek isteyen doğaseverlere eşsiz bir kamp deneyimi de sunmaktadır. Kırklareli kamp alanları arasında en kapsamlı tesis olan Longosphere’de bulunan kamp alanlarında; farklı çadır seçenekleri, yeme içme imkanları, orman turları, bisiklet ve trekking rotaları, safari ve gastro turlar gibi inanılmaz bir çeşitlilikteki sayısız aktiviteyle eşsiz bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz.

Glamping adı verilen konforlu kamp alanı sayesinde doğanın içerisinde kendinize ait bir evde olduğunuzu hissedeceksiniz. Çadır seçenekleri, konaklama, aktiviteler ve diğer sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/yazin-yapilacak-aktiviteler/ linkinden ulaşabilirsiniz.