Kentin uzağında doğayla baş başa kaldığınız; çadır, baraka gibi barınaklardan oluşturulmuş konaklamalarda bulunduğunuz aktiviteye kamp denir. Kökeni Fransızcaya dayanan bu sözcük günden güne tüm insanlığın vazgeçilmez aktivitelerinden olmuştur. Şehrin gürültüsünden kaçarak ruhlarımızı arındırdığımız, yaşamın ve doğanın huzurunu iliklerimize kadar hissettiğimiz bir düşleme kovuğudur.

Her İhtiyaca Uygun Kampçılık Türleri

Kamp yapmak zaman içerisinde birçok insanın vazgeçilmez tutkusu haline gelmiştir. Bu da zaman içerisinde klasik çadır kamplarının çeşitlenmesini sağlamıştır. Ekonomiye, farklı heyecanlara, diğer sporlarla birleşmeye yönelik farklı kamp türleri vardır.

Glamping

Glamping

İngilizcede büyüleyici anlamına gelen glamorous sözcüğü ile kamp yapmak manasındaki camping sözcüğünün birleşiminden doğan glamping; büyüleyici bir kamp deneyimi sunmaktadır. Konforun üst düzeyde tutulduğu bir kamp aktivitesidir. Doğada ruhunuzu şifalandırırken, lüks çadırlarda size rahat bir kamp deneyimi sunmaktadır. Kamp türlerinin şüphesiz en büyüleyicisi glampingdir. Longosphere’de bu deneyimi Longoz ormanlarının büyüleyici havasıyla tecrübe edebilirsiniz.

Vahşi Kamp

Vahşi Kamp

Aslında insanlığın tarihi kadar eskidir bushcraft, yani vahşi kamp… Kamp türlerinin en tehlikelilerinden birisi olan bushcraft; vahşi doğada, modern hayattan uzak yerlerde sadece doğadaki malzemeleri kullanarak yapılan kamp şeklidir. Vahşi doğada hayatta kalma mücadelesi ve bu olayın kampla birleşmesi, oldukça heyecanlı bu kamp türünü ortaya çıkarmıştır.

Doğa âşıkları tarafından tercih edilen bu kamp türünde; doğadaki malzemelerle barınak yapılır, temiz su doğadan bulunur ve yemek av ile temin edilir. Odun toplama, ateş yakma, yenilebilir yiyecekleri keşfetme gibi deneyimler, bushcraft yapmak isteyenlerin ilk öğrenmesi gereken bilgilerdir. Bushcraft yaparken doğada yaban hayvanlarıyla karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden yaban hayvanlarından korunma yöntemleri de iyi öğrenilmelidir.

Araba Kampı

Araba Kampı

Son dönemde arabaların üstüne kurulan çadırlar, yeni kamp türlerinden birisi olarak araba kampını doğurmuştur. Karavanlarla karıştırılmaması gerekmektedir. Doğanın kucağında arabanızla yol aldıktan sonra manzarası güzel uygun bir yere arabanızı park ederek, arabanızın üstüne çadırınızı kurabilirsiniz.

Arabanız aydınlatma sorununu rahat bir biçimde çözmenizi sağlar, LED ışıklarla bulunduğunuz ortama can verebilirsiniz. Kamp masanız, sandalyeniz ve diğer ekipmanlarınıza ulaşmak hem daha kolay olacaktır hem de arabanın sunduğu elektrik vb. imkânlarla kampınız daha konforlu hale gelecektir.

Bivvying

Bivvying

Vahşi doğada çadırsız bir deneyimdir bivvying! Su geçirmez bir çadır çantasında uyumak da denebilir. Farklı ülkelerde bazı noktalarda çadırla kamp yapmak yasaktır. Macera severler bivvying kamp türü ile, bu alanlarda çadırsız bir şekilde konaklarlar.

Vahşi kamptan daha hesaplıdır. Kısa mesafeli bisikletçiler, kano kampçıları ve heyecanı en üst düzeyde yaşamak isteyenler bu kamp türünü seçerler. Diğer kamp türlerine göre oldukça tehlikelidir.

Kış Kampı

Kış Kampı

Kamp denince akla hemen yaz gelse de aslında karlar yağdığında, soğuk ürpertmeye başladığında kamp yapmak da oldukça keyiflidir. Vazgeçilmez kamp türlerinden biri olan kış kampında kar çukurları arayarak, kuru odun toplayarak, kamp ateşi yakarak, sıcak su ve enfes yemekler hazırlayarak harika vakit geçirebilirsiniz. Tabii bir de ateş başı sohbetleri var…

Kış kampı, soğuğun teninizi ürpertmeye çalıştığı zamanlarda çadırınızın önünde tüm heybetiyle yanan ateşin başında yaptığınız kamp türüdür. Muhakkak ki kış mevsimine uygun iyi bir uyku tulumu gerektirmektedir.

Hayatta Kalma Kampı

Hayatta Kalma Kampı

Hayatta kalma kampı diğer adıyla survival kampı; hayatta kalma becerilerinin geliştirildiği, su ve yiyecek deneyimin doğadan av yoluyla temin edildiği kamp türüdür. Zor ve sağlam bir deneyim gerektirmektedir. Barınak yapmak, ateş yakabilmek, temiz su bulabilmek olmazsa olmazlarındandır. Yanınızda sadece bıçak ve çok az bir su alarak başladığınız survival kampı, heyecanın ve tehlikenin üst düzey olduğu kamp türüdür.

Gizli Kamp

Gizli Kamp

Yaban fotoğrafçılığı yahut bilimsel araştırma yapanların tercih ettiği kamp türüdür. Özellikle yasak bölgelerde görünmez hale gelmeye çalışılan üç- beş günlük konaklama faaliyeti de denilebilir. Kurulan barınaklar doğanın kendi örtüsüyle kapatılıp gizlenmeye çalışılır. Kamuflaj elbiseleri giyilir, hatta eller ve yüzler boyanabilir. Akşamları görünmemek için ateş ve ışık kullanılmaz, en ufak ses çıkarılmaz ve yürüyüşte bırakılan adım izleri kaybedilir.

Kano Kampı

Kano Kampı

Kampçılığın diğer sporlarla birleşmesinin en güzel örneklerinden birisi de kano kamplarıdır. Yeni bir kamp türü olarak hayatımıza giren kano kampı; kanolarla harita üzerinde belirlenen noktalara ve adalara gidilerek orada konaklanan kamp türüdür.

Nerelerde Kamp Yapılabilir?

Yapılacak kamp türüne göre birçok farklı özellik dikkate alarak kamp yapılacak yer belirlenmelidir.

  • İlk defa kamp yapacak kişilerin camping alanlarından faydalanmaları iyi olacaktır. Yemek, tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını bu alanlarda kolaylıkla gidererek kamp konusunda tecrübe edinebilirler.
  • İnsanlardan uzakta, doğanın kucağında bir kamp içinse son derece iyi bir araştırma ve hazırlık yapılmalı. Ulaşımdan malzeme ihtiyacına kadar her şey iyi hesap edilmeli. Yabani hayvan ve bölgedeki ateş yasakları kontrol edilmelidir.

Doğa kampı için Yedigöller, Kaz Dağları, Ayder Yayları, Kovada Gölü Milli Parkı hem doğa hem de glamping için Longoz ormanlarının eşsiz havasında Longosphere gibi yerler tercih edilebilir.

Kamp Alanlarına Neler Bulunur?

Kamp Alanlarında Neler Bulunur?

Kamp alanlarında standart olarak kamp yapacağınız sürede ihtiyacınız olan her şey bulunmalıdır.

  • Çadır konaklama alanları,
  • Tuvalet ve banyo,
  • Restoran,
  • Buzdolabı

olmazsa olmazlardandır. Glampingin öncülerinden Longosphere’de ise Sincap, Kaplumbağa ve Kaplumbağa Plus çadır akla gelmektedir. Longoz ormanlarının kalp atışlarını duyacağınız atmosferleri, panoramik tavanlarıyla konforunuzdan ödün vermeden harika bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz.

Üstelik yattığınız yerin konforu kadar farklı aktivite avantajları da kamp türleri içerisinde glampingi en üst noktaya taşımaktadır. Usta rehberler eşliğinde mantar toplama aktivitelerine katılabilir, trekking yapabilir, bisikletle ormanın derinliklerini turlayabilir, yoga yaparak rahatlayabilirsiniz.

Glamping alanında bulunan Food & Wood Restaurant’ta Trakya’nın yerel lezzetlerini ve dünya lezzetlerinden bazılarını tadabilir; barbekü ve ızgara alanlarında arkadaşlarınıza inanılmaz yemekler yapabilirsiniz. Ying – Yang Bar’da ateşin ve suyun dansı eşliğinde hayat dolu kokteyllerden içebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/dogru-bisiklet-secimi-nasil-yapilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.