Trekking, bir diğer adıyla doğa yürüyüşü… Adını duyduğumuzda bile içimize yaşam coşkusu aşılayan, şehrin kalabalığından ve telaşından kaçarak huzur bulacağımız; aynı zamanda da spor yaparak sağlığımızı koruyacağımız en güzel aktivitelerden birisidir.

Bazen uzun veya yorucu olabilir, saatlerce ayakta durmanız, yürümeniz gerekebilir ancak her adımınızda yaşamın dinginliğine ve kaynağına biraz daha ulaşmanızı sağlayacaktır. Doğayı keşfetmenizi ve doğayla kucaklaşmanızı sağlayan trekking, ayrıca iyi hazırlanmanız gereken bir aktivitedir. Her bünye bu sporu kaldırmayabilir bu yüzden öncelikle sağlık sorunu olan kişilerin doktor onayı alması gerekmektedir.

Doğayı Keşfetme Yollarından Biri Trekking Yapma Rehberi

Doğayı keşfetmek, doğanın kucağında en güzel yeri bulmak kimi zaman saatler ve uzun yürüyüşlere meydan okumayı gerektirir. Yemyeşil bir ormanın içinde dar patikalar yahut bir dağın sarp yolları, aşılacak yokuşlar, soluk soluğa kaldığınız yokuşlar…

Keyifle ve heyecanla tüm engebeleri aşarken, soluduğunuz tertemiz hava ve hayran kaldığınız manzaralar size yaşam coşkusu aşılayacaktır. Doğayı keşfetmenin yolu ve yaşam hissi; en güzel şekilde bir doğa yürüşü, dağ ve orman turları ve trekking ile yaşanacaktır.

Elbette bu yürüyüşün en güzel yanlarından birisi de sevdiklerinizle yahut yeni tanışacağınız ama doğayı keşfetme arzusu ile aynı hisleri paylaştığınız insanlarla beraber yaptığınız yolculuklardır. İlk defa doğa yürüyüşüne katılacaklar için, trekkinge başlamadan evvel aktarılacak bilgiler ve tecrübeler; ilk defa trekking yapacak kişinin, olumsuz durumlarda zorlanmamasını ve attığı her adımda doğayı daha fazla hissetmesini, keşfetmesini ve mutlu olmasını sağlayacaktır.

Trekking Yapma Rehberi & Doğayı Daha Fazla Hissetmeniz İçin İpuçları

Ormanların derinliklerinde saklı doğa harikası kanyonları, suların ahenkle aktığı şelaleleri, adımlarınızı bekleyen ve sadece egzotik yağmur ormanlarının sahip olduğu bitki örtülerini keşfederek; ruhunuzu arındırmak istediğinizde bir trekking yapma rehberine de ihtiyaç duyarsınız.

Doğayı Keşfetme Yollarından Biri Trekking Yapma Rehberi

Doğayı daha fazla hissetmek için önceden size aktarılan tecrübeler, yolculuğunuzu daha anlamlı ve derin kılacaktır. Unutamayacağınız anlarla dolu bir deneyim yaşamak, farklı bir yaşam tutkusunu da beraberinde getirecektir.

Trekking yapma rehberinizde öncelikle bilmeniz gereken ipuçları ve sözcükler; size hayat boyu güzel bir şarkı gibi eşlik edecektir.

Dayhiking: Günübirlik yapacağınız doğa yürüyüşlerine verilen isimdir. Orman patikaları, doğayı daha fazla solumanızı sağlar.

Hiking: Sırt çantanızı alarak yaylalarda yaptığınız, bazen konakladığınız doğa yürüyüşleridir.

Backpacking: Dağların uçsuzluğunda, konaklamalı, sırt çantalı uzun yürüyüşlere verilen isimdir.

Ormanda Trekking: Doğayı keşfetmek için en çok gerçekleştirilen yürüyüş türüdür. Trekking yapma rehberinizde, ilk yürüyüş rotaları genellikle derinliklerinde unutamayacağınız kanyonlar bulunan ormanlardır. Bitki örtüsünün çeşitliliğine ve büyüklüğüne dikkat etmek gerekmektedir. Sık ve alçak bitki örtülerine girmemeye çalışmalısınız. Rehberiniz orman yaban hayatını ve bitki örtüsünü iyi derecede bilmeli ve rehberinizle takip mesafeniz asla açılmamalıdır.

Dağlık Alanda Trekking: Dağların tüm heybetiyle sizi karşıladığı ve size yükseltilerin, engebelerin eşlik ettiği bir spordur. Kondisyonunuz ve malzemeleriniz iyi olmalıdır. Rakıma, yükseklerdeki soğuğa, engebelere dikkat etmek durumundasınız. Bölgeyi bilen iyi bir rehber önderliğinde yapılmalıdır.

Rotasız Keşif/ Macera Trekking: Hepimiz için en ilgi çekici yürüyüşlerden biri de bir gizemi aradığımız, sonsuz doğayı bir rotaya bağlı kalmaksızın keşfettiğimiz yürüyüşlerdir. Dağlık yahut ormanlık alanlarda yapılan; belli bir rotaya bağlı kalmaksızın, saatlerin belirsizliğinde, yüksek dikkat ve efor isteyen yürüyüşler rotasız keşfe girer. Trekking yapma rehberine ustalık derecesinde hakim olmamız gerekir. Kimi zaman öncü olan rehber bile ne gibi zorluklarla karşılaşacağını bilmemektedir. O yüzden hazırlığın son derece iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir. Trekking yapma rehberinin olmazsa olmazlarından ilkyardım kiti her yürüyüşçüde muhakkak olmalıdır. Orman bilgisi ve avcılık deneyiminin olması büyük fayda sağlayacaktır.

Rotalı Trekking: Güzergâhın belli olduğu; harita, pusula ve çeşitli navigasyon malzemeleri ile yol alınan uzun yürüyüşlerdir. Dikkatli bir rota bilgisi ve kondisyon gerektirmektedir.

Kış Trekkingleri: Elbette ki kışın, kar yeni bitki örtümüz olduğu zaman da yürüyüşlerimizden vazgeçemeyiz. Kış yürüyüşlerin keyfi bambaşkadır; ancak daha zorlu ve efor gerektiren bir yanı da vardır. Kar üzerinde yürürken daha çok yoruluruz; soğuk vücudu daha fazla etkiler ve taşınan malzemeler de daha fazla yük yapar. Özellikle kalorisi fazla yiyecekler yenmeli, terleme olayına dikkat edilmelidir. Trekking yapma rehberimizi iyi bir şekilde hazırlamalıyız.

Doğayı Keşfetme Yollarından Biri Trekking Yapma Rehberi

Trekking Yapma Rehberi & Gerekli Malzemeler

Doğayı keşfedeceğimiz gezilerde trekking yapma rehberimizin olmazsa olmazı gerekli malzemelerdir. Yürüyüşlerimizde ihtiyacımız olabilecek her türlü malzeme yanımızda olmalı ama aynı zamanda da ağırlık yapmamalıdır. Bu noktada malzeme seçiminde oldukça dikkat etmemiz gerekmektedir. Malzemelerden olmazsa olmazlarımız vardır, bir de mevsim ve bölgeye göre gerekebilecekler.

  • Giyim: Trekking’de olmazsa olmazımız, doğanın koşullarına göre giyinmemizdir. Vücut sağlığımıza dikkat edecek bir şekilde rahat ve ferah giyim malzemeleri seçilmelidir. Mevsim şartlarına göre vücut ısınızı kontrol altında tutmalısınız.
  • Kamp Malzemeleri: Treking yaparken konaklayacaksanız kamp malzemeleriniz de sırtınızda olmalı. Yürüyüşünüzde size bir yük yapsa da konaklamanızda büyük avantaj sağlayacaktır. Çadırınız, matınız, uyku tulumunuz konaklamanızda size bir konfor yaratacak ve daha güzel bir şekilde dinlenmenizi sağlayacaktır. Seçilen malzemelerin hafifliği ve kolay kurulumu da trekking yaparken avantaj sağlayacaktır.

Olmazsa Olmaz Malzemeler:

  • Ayakkabı: Trekking yapma rehberimizde olmazsa olmazımız, en önemli malzemelerimiz yürüyüş ayakkabısı yahut botudur.Uzun yürüyüşlerde ayağımızı yormamalı, terletmemeli ve olabilecek yaralanmalı önleyici derecede sağlam olmalıdır. Yazlık botsa; iyi havalandırma sağlamalı ve bileği koruması, aynı zamanda da hafif olması gerekmektedir. Kışlık yürüyüşlerde ise su geçirmeyen, tabanları sağlam ve dişli botlar tercih edilmelidir.
  • Su Matarası: Yürüyüşlerimizde sarf ettiğimiz eforla beraber su kaybımız da yoğun olacaktır. Bu yüzden şık ve sağlam bir su matarası, yürüyüşünüz boyunca yanınızda bulunmalıdır.
  • Düdük: Bazı zamanlarda grubunuzdan kopabilir, yanlış rotalara sapabilirsiniz. Bu yüzden yanınıza aldığınız bir düdük, kaybolmalarda yerinizin bulunmasına yardım edecek, olası tehlikelerde yardım istemenizi sağlayacaktır.
  • Çakı: Her zaman yanınızda çok fonksiyonlu sağlam bir çakı bulundurmalısınız. Yemekten barınmaya kadar birçok noktada ihtiyacınız olacaktır.
  • Pusula: Yürüyüşlerde rotanızı kaybetmeniz durumunda yön tayini için olmazsa olmaz malzemelerimizdendir. Yönünüzü bilmenizi sağlar, pusulasız bir yürüyüşçü düşünülemez.
  • Şapka: Yazın sıcaktan etkilenmenizi engellediği gibi kışın da sizi soğuktan koruyacaktır. Yürüyüşün olmazsa olmazlarındandır. Doğru şapka seçimi oldukça önemlidir.
  • Ateş Başlatıcı: Beklenmedik durumlarla karşılaştığınız zaman, özellikle kış yürüyüşlerinde, kurumak ve ısınmak için ateşe ihtiyaç duyarız. Yahut acıktığımızda çarçabuk bir şekilde yemek ihtiyacımız için bir ateş yakarız. Bu yüzden yanımızda kibrit, çakmak, magzenyum çubuğu gibi ateş yakabileceğimiz malzemeler bulunmalıdır.
  • Yağmurluk: Hava değişimlerinde ve ani bastıran yağışlarda en büyük kurtarıcımız olacaktır.
  • Ek Gıda ve İlkyardım Kiti: Olmazsa olmazlarımızdandır. Trekking yapma rehberinde en önemli malzemelerdendir. Olumsuz koşullarda ve istenmeyen durumlarda hayatta kalmamızı sağlar.

Trekking Yapma Rehberi & Karşılaşacağınız Bazı Zorluklar ve Alabileceğiniz Önlemler

  • Rakım: Bulunduğunuz yerin, deniz seviyesinden olan yükseklik ölçüsüne verilen isimdir. Özellikle dağlık bölgelerde doğa yürüyüşü yapmak isterseniz, rakım yükseldikçe vücudunuza olan etkinin arttığını hissedersiniz ve bu yüzden seçtiğiniz yürüyüşün rakım bilgisi, ona göre bir hazırlık yapmanızı sağlar. Trekking yapma rehberi bu yüzden oldukça önemlidir; hem sağlığınızı korursunuz hem de doğayı daha fazla yaşama şansı bulursunuz. Zorluklara göğüs germeniz ve doğayı keşfetme tutkunuz artacaktır.

Doğayı Keşfetme Yollarından Biri Trekking Yapma Rehberi

Yüksek rakımlara çıktıkça düşük atmosfer basıncı daha az oksijen almamıza neden olur. İrtifa hastalığı ya da dağ hastalığı denilen sorunlarla karşılaşabiliriz.

  • Baş Ağrısı
  • Nefes Darlığı
  • İstifra
  • Yorgunluk
  • Mide Bulantısı

Genellikle 2500 metre üzerine çıktığınızda yukarıda bahsettiğimiz semptomlar başlayabilir. Bu gibi durumlarda daha az rakımlı mesafeye inmeniz ve tıbbi bir yardım almanız gerekmektedir.

Trekking Yapma Rehberi ve Asla Unutmamanız Gereken Bilgiler

  • Trekking sporu özel bir yetenek gerektirmez ancak sağlığınız yürüyüş yapmaya elverişli olmalıdır. Bunun yanı sıra başlamadan evvel muhakkak araştırma yapmalı ve deneyimli kişilerden faydalanmalısınız.
  • Profesyonel rehberler bile tek başına yola çıkmaz; grup halinde yola çıkılırsa hem doğayı keşfederken unutulmaz dostlukların da ağları örülür hem de daha güvenli bir yürüyüş yapmış olursunuz.
  • Trekking yapma rehberini göz ardı etmemeli, malzemelerinizin tam olduğundan emin olmalısınız.
  • Rehberin sözünden çıkılmamalı ve bilmedik yollara girilmemelidir.
  • “Rehber – en yavaş ve acemi kişi- grubun kalanı- en deneyimli ya da artçı rehber” sıralaması ile yürünmeli ve sıra bozulmamalıdır.
  • İlk mola bir saat sonra verilmelidir ve molalar olabildiğince kısa tutulmalıdır. Oturmaya alışırsanız yürürken daha fazla yorulursunuz.
  • Şehrin telaşından kaçmışken tüm dikkatler doğada ve keşifte olmalı, iç huzur aranmalıdır.
  • Kaybolursanız kaybolduğunuzu anladığınız noktaya gidip düdüğünüzü çalabilir pusulanızla yönünüzü tayin edebilirsiniz. Olabildiğince soğukkanlı olmalısınız.
  • Mümkünse yanınızda bir harita ya da bölgenin krokisini bulundurmalısınız.
  • Yolun sonunu ya da hedefi değil doğanın size sunduğu huzuru düşünürseniz yürüyüşünüz daha fazla anlam kazanacaktır.
  • Bastığınız her yerde dikkatli olma durumundasınız, sezilerinize güvenin ve kendinizi yürüyüşün keyfine ve doğanın dinginliğine bırakın.
  • Görüş açınızın geniş olduğu yerlerden yürüyün ve doğayı uzun uzun soluyun. Yaşamın keyfi her zaman bambaşkadır.

Önceki yazımıza https://blog.longosphere.com/2-gunluk-tatil-onerileri-yapabileceginiz-aktiviteler/ linkinden ulaşabilirsiniz.